Také Švédsko vyloučilo Huawei a ZTE z 5G sítí. Švýcarská banka UBS hlásí rekordní zisky

Švédská vláda zakázala používání zařízení čínských firem Huawei a ZTE při budování sítí páté generace. Obává se o národní bezpečnost.

Švédská vláda zakázala používání zařízení čínských firem Huawei a ZTE při budování sítí páté generace. Obává se o národní bezpečnost. Zdroj: e15

Vydavatelé Mastercard a Visy si podle britských maloobchodníků účtují až příliš vysoké poplatky. Zvýšené náklady prý zaplatí spotřebitelé.
Protivládní protesty v Kyrgyzstánu vedly k anulování nedávných voleb a rezignaci dosavadního prezidenta Žeenbekova. K moci naopak vynesly Sadyra Žaparova, který ještě nedávno seděl ve vězení.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Čínští giganti dostali stopku

Švédsko v úterý rozšířilo seznam zemí, které zakázaly používání telekomunikačních zařízení čínských společností Huawei a ZTE při budování mobilních sítí páté generace. Rozhodnutí padlo po konzultacích s armádou. Švédové se domnívají, že by čínské firmy mohly ohrozit jejich národní bezpečnost. Ze zákazu budou těžit skandinávští konkurenti, švédský Ericsson a finská Nokia. Společnosti Huawei a ZTE byly už dříve vyloučeny z budování 5G sítí v USA, Velké Británii, Indii či Austrálii.     

Visa a Mastercard terčem kritiky

Vydavatelé platebních karet Visa a Mastercard čelí v Británii obvinění, že si v době globální pandemie účtují příliš vysoké poplatky. Zprávu přinesla BBC. Podle britských maloobchodníků se tyto poplatky v posledních dvou letech téměř zdvojnásobily. Podnikatelé varují, že budou muset zvýšené náklady přenést na spotřebitele, kterým tak narostou účty nejméně o čtyřicet liber, zhruba o 1190 korun ročně. Vyzvali také vládu, aby proti vydavatelům karet zakročila. Zástupci Mastercard nařčení odmítli s tím, že obchodníci dnes platí méně než před pěti lety.  

Z trhů a burz 

V Evropě vládla skepse, Amerika opět v růstu

Americké akcie se po pondělním prudkém poklesu včera vrátily k růstu. Index Dow Jones se zvýšil o 0,4 procenta a širší S&P 500 zpevnil o 0,47 procenta. Výrazně také vzrostla cena ropy. Naopak překvapivě klesla hodnota akcií Netflixu. Na trzích v západní Evropě vládl kvůli hrozbě dalšího lockdownu pesimismus. Nejvíce se propadl německý DAX, a to o 0,92 procenta. Snížil se také francouzský CAC a panevropský STOXX Europe 600. Výjimkou byl pouze britský FTSE, který povyrostl o 0,08 procenta.    

UBS zažívá období prosperity 

Jedna z největších švýcarských bank, curyšská UBS, navzdory celosvětové pandemii prosperuje. Její zisk činil v letošním třetím čtvrtletí 2,1 miliardy dolarů, tedy přes 48 miliard korun, což je meziročně téměř dvojnásobek. Akcie UBS včera díky tomu vyletěly o 2,65 procenta. Šéf společnosti Sergio Ermotti úspěch přisuzuje schopnosti banky „soustředit se na klienty v současném náročném prostředí“. Zároveň prohlásil, že až třicet procent zaměstnanců UBS může v budoucnu trvale pracovat z domova.    

Tweet dne

„Z vězeňské cely do prezidentské kanceláře během čtrnácti dní – neuvěřitelný vzestup nového vůdce Kyrgyzstánu ukazuje, že chaos je prvkem, nikoli chybou tamní pestré a vadné demokracie.“

Moskevský korespondent deníku Financial Times Henry Foy shrnuje turbulentní politické změny v Kyrgyzstánu. Sadyr Žaparov seděl ještě před dvěma týdny v kyrgyzském vězení, kde si odpykával jedenáctiletý trest za únos politického oponenta. Nyní v tomto středoasijském státě zastává úřad premiéra a prezidenta zároveň a má dohlížet na férovost nových voleb. Z jeho vzestupu k moci má radost především Rusko, které Žaparova pokládá za spojence.  

Stane se dnes

  • Nové berlínské letiště Willyho Brandta se otevře pro vládní lety. Do běžného provozu bude uvedeno 31. října.
  • Na Kypru se sejdou prezidenti Řecka, Egypta a Kyperské republiky. Chtějí se dohodnout na regionální spolupráci v době napjatých vztahů s Tureckem. 
  • Investoři budou sledovat akcie amerického výrobce elektromobilů Tesla. Společnost dnes oznámí čtvrtletní výsledky hospodaření.
  • V londýnské aukční síni Sotheby’s jde do dražby obraz Show me the Monet (Ukaž mi Moneta) současného britského výtvarníka Banksyho. Očekává se, že by se mohl prodat za tři až pět milionů liber, čili 89 až 147 milionů korun.