Taliban prý chystá rozhovory o míru. Není to pravda, tvrdí USA

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: wikimedia.org

Afghánské radikální hnutí Taliban dalo prostřednictvím pákistánské armády najevo ochotu zahájit mírové rozhovory. S odvoláním na pákistánské vojenské a diplomatické zdroje o tom informovala agentura Reuters. Podle činitelů Talibanu měla jednání začít už dnes, ale nejmenovaný americký představitel to později popřel.

Zdroje v Talibanu podle agentury uvedly, že vyjednávači hnutí se sejdou s představiteli USA ještě během dneška. „První schůzka se uskuteční dnes v Kataru a další bude následovat v pátek. Uvidíme, co se stane, když předchozí jednání k ničemu nevedla,“ řekl v telefonickém rozhovoru agentuře Reuters významný zástupce Talibanu v Kataru.

Americký činitel, který nechtěl být jmenován, nicméně odpoledne v reakci na tuto informaci sdělil, že zprávy o takových schůzkách „nejsou pravdivé“. Není jasné, zda mluvil jen o schůzkách, které se podle Talibanu měly konat dnes a v pátek, nebo vůbec o mírovém jednání.

Dřívější snahy selhaly

Předchozí pokusy dojednat konec války, která vypukla v roce 2001, doposud nepřinesly kýžený výsledek. Nejnovější signály, pokud jsou pravdivé, jsou ale pro nového afghánského prezidenta Ašrafa Gháního nadějné. Přimět Taliban usednout k jednacímu stolu by byl průlom v úsilí nalézt diplomatické řešení po loňském stažení většiny amerických jednotek z Afghánistánu.

Nejmenovaný činitel pákistánské armády uvedl, že náčelník generálního štábu Rahíl Šaríf tento týden při návštěvě Afghánistánu Ghánímu řekl, že Taliban si přeje zahájit mírové rozhovory už v březnu.

Roztříštěné hnutí

Signály ohledně možných mírových jednání se v poslední době objevily už několikrát. Termín ani místo jejich konání ale dosud nebyly zmíněny.

Osud rozhovorů nicméně zřejmě stále závisí na postoji skrývajícího se vůdce hnutí Muhammada Umara, upozorňuje Reuters. Navíc i když jednání začnou, není jasné, zda je vedení Talibanu dostatečně jednotné, aby bylo možné boje ukončit. Po svržení vlády Talibanu díky intervenci, kterou v zemi v roce 2001 zahájily USA kvůli teroristickým útokům z 11. září, se hnutí rozpadlo na různé frakce.