Tanky a tisíce mužů. Turecko pokračuje v masivní operaci proti PKK

Kurdské protivládní protesty v Turecku

Kurdské protivládní protesty v Turecku Zdroj: ctk/AP

Kurdské protivládní protesty v Turecku
Kurdské protivládní protesty v Turecku
Turecká policie zastřelila dva demonstranty při rozhánění několikatisícové demonstrace v převážně kurdském městě Diyarbakir
3
Fotogalerie
Turecké bezpečnostní síly zabily na jihovýchodě Turecka během tří dnů již 62 příslušníků Strany kurdských pracujících (PKK). Během operace v regionu kolem měst Cizre a Silopi u hranic se Sýrií, do níž vláda nasadila na 10 tisíc mužů, zemřeli podle prokurdské agentury Firat i nejméně dva civilisté. Zemřel rovněž jeden turecký voják.

Podle pozorovatelů se v oblasti stupňuje napětí, Kurdové mluví o válce. Proti operaci vládních sil dnes ve městě Diyarbakir protestovalo několik tisíc lidí, které policie rozehnala vodními děly a slzným plynem.

Turecký premiér Ahmet Davutoglu již ve čtvrtek prohlásil, že operace na jihovýchodě země bude pokračovat, dokud nebudou zničeni všichni ozbrojenci z PKK. Podle pozorovatelů se tím ale jen dál polarizuje turecká společnost a radikalizuje kurdská mládež na jihovýchodě země.

V oblasti kolem města Cizre, kde jsou boje nejtvrdší, se podle svědků zastavil normální život. Před zahájením operace poslalo turecké ministerstvo školství SMS zprávy učitelům v oblasti s varováním, aby z bezpečnostních důvodů zůstali doma. Podle zpravodaje BBC v Turecku ale zhruba tři tisíce učitelů ze strachu opustilo region.

„Proti kurdskému lidu byla vyhlášena válka,“ prohlásila spolupředsedkyně prokurdské Lidové demokratické strany (HDP) Figen Yüksekdagová.

Zákaz vycházení

Vláda vyhlásila v Cizre a Silopi 24hodinový zákaz vycházení, v oblasti se pohybují vojáci i policisté podpoření tanky a dalšími obrněnými vozy. Podle tureckého kabinetu bojovníci z PKK v obou městech nastražili výbušniny a vybudovali barikády. Operace proti PKK prý bude pokračovat do té doby, dokud v oblasti nezůstane žádný povstalec, dodala vláda.

Rada Evropy, organizace dohlížející na ochranu lidských práv v Evropě, již vyjádřila nad zavedením zákazu vycházení znepokojení. Místní obyvatelé podle nařízení nesmějí opouštět své domovy a pozorovatelé a novináři tak mají ztíženou práci a nemohou monitorovat situaci. Turecko se ale hájí s tím, že zákaz vycházení má zabránit civilním obětem.

Protesty vypukly v létě

Násilné střety mezi ozbrojenci z PKK a bezpečnostními složkami znovu propukly letos v létě, když se Ankara zapojila do konfliktu v Sýrii a v Iráku. Kromě radikálních islamistů útočí i na tábory PKK. Ankara totiž považuje za spřízněné s PKK i kurdské milice YPG, které bojují v Sýrii a Iráku proti teroristům z organizace Islámský stát (IS) po boku západní koalice.

Některé země, včetně Spojených států a Evropské unie, považují PKK za teroristickou organizaci. Od roku 1984 bojuje za autonomní Kurdistán a práva Kurdů v Turecku. Boj si dosud vyžádal na 45 tisíc obětí. V březnu 2013 vyhlásila PKK oficiálně příměří, poté začala velmi pomalá mírová jednání s tureckou vládou.