Těžká volba mezi spojenci: Američané podpořili turecký plán proti Kurdům

Turecké tanky směřují do Sýrie

Turecké tanky směřují do Sýrie Zdroj: CTK

Je draho. V uprchlickém táboře Kawrogosk nedaleko hlavního kurdského města Irbílu žije 2400 převážně syrských rodin. Potraviny jim dodává World Food Program (Světový fond pro výživu). S prodlužováním války přibývá uprchlíků, zatímco příděly klesají. „Na začátku dostávala rodina třicet dolarů na osobu měsíčně. Teď jsme museli tuto částku snížit na devatenáct dolarů. Potraviny jsou v kempu dokonce dražší než v Irbílu,“ vysvětluje Mohamed Ataomar, jeden z manažerů starajících se o chod tábora.
Sebevrazi. Úsek fronty ovládaný iráckými komunisty u Mosulu je krajně nebezpečný. Nepřehledný terén plný nerovností jim dovoluje proniknout do bezprostřední blízkosti ochranného valu. „Nejčastěji útočí v noci nebo
za mlhy. Mnohokrát se dostali na deset metrů od nás. Někteří na sobě mají výbušniny, snaží se dostat do tábora a odpálit se. Před pár dny jsme jednoho zabili,“ ukazuje na mobilu jeden z obránců fotku muže s prostřelenou hlavou
Smutek. Třicetiletá Chalída utírá slzy: „Než žít takhle, bylo by lepší, kdyby nás tehdy zabili.“ Spolu s dalšími čtyřmi jezídkami  přežívá v prvním patře nedostavěné budovy v iráckém Irbílu. Ženy uprchly ze Sindžáru, jejich manžele zabili stoupenci IS. V hrubých stavbách se tísní tisíce uprchlíků. Pomoc se k nim dostává obtížně,
protože často nejsou registrovaní
V kontaktu s IS. Rozbombardované domy v syrském městě Serekání, za nímž začíná frontová linie s Islámským státem. Jeho hlavní město Rakká je vzdálené nějakých 120 kilometrů vzdušnou
čarou. Válku proti IS vedou kurdské guerillové jednotky YPG a YPJ
Chaos. Kurdská bojovnice Zelan Dirbeseyová patří k řadám syrských levicových jednotek YPJ. Na kurdských územích v Sýrii, kde jsme společně pracovaly na frontové linii, vládne dost nepřehledná situace. Oblast ovládá levicově orientovaná milice YPG, v podstatě odnož známější PKK (Kurdské strany pracujících), jež působí v Iráku. Portréty společného vůdce Abdulláha Očalana visí všude včetně rozbitých lamp veřejného osvětlení. Rudé hvězdy doplňují i podobizny mučedníků, kteří padli za svou ideologii. YPG ale spolupracuje také i s režimem Bašára Asada a bojuje proti další z kurdských stran PDK, podporované Masúdem Barzáním z Iráku. Na kurdské oblasti navíc útočí Islámský stát, operuje tam i šíitské hnutí
Hizballáh podporované Íránem a svou roli hraje také Fronta an-Nusrá.
5
Fotogalerie
Ankara o víkendu přišla o prvního vojáka na severu Sýrie, další byli zraněni. Její ofenziva je částečně zaměřena proti Islámskému státu (IS), hlavním cílem jsou však podle všeho kurdské milice. Turecko se jim snaží zabránit v zisku souvislého území podél hranice.

Turci uplynulý týden zahájili vojenskou operaci Štít Eufratu s cílem převzít od islamistů Džarábulus a jeho okolí dřív, než se tam konsolidují kurdské Lidové obranné jednotky (YPG). Kurdové v poslední době zaznamenali další úspěchy v boji proti IS, když společně s lokálními spojenci získali kontrolu nad nedalekým městem Manbidž.

Podle dostupných zpráv o víkendu Ankarou podporovaní syrští rebelové ovládli dvě vesnice jižně od Džarábulusu, které dosud držely síly spřízněné s Kurdy. Zdroj agentury Reuters sdělil, že se nyní pokusí obsadit Manbidž. Syrští opoziční aktivisté v neděli uvedli, že během útoků tureckého letectva a dělostřelectva byly zabity a zraněny desítky civilistů.

Podívejte se na fotogalerii z boje Kurdů s Islámským státem

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan si nepřeje, aby příhraniční oblast Sýrie ovládali islamisté, Kurdové ani vládní síly. Syrský prezident Bašár Asad pro Ankaru zůstává nepřítelem, i když vůči němu umírnila rétoriku. Nedávno připustila, že by mohl hrát dočasnou roli v normalizaci země. V případě IS existuje neustálá hrozba průniku teroristů do Turecka.

Jako nejvážnější hrozbu však nyní Erdogan zřejmě vnímá kurdské milice, považované za spojence zakázané Strany kurdských pracujících (PKK). Obává se, že jejich syrské úspěchy mohou povzbudit domácí separatistické nálady.

Jedinou pro Ankaru přijatelnou možností je, že oblast bude držet Svobodná syrská armáda (FSA), které pomáhá. Turecká ofenzíva postavila do nesnadné role Washington. Ten Kurdy považuje za efektivní sílu v potírání IS a podporuje je. Nyní se však rozhodl vystoupit ve prospěch strategického člena NATO. Americký viceprezident Joe Biden ve středu odsouhlasil turecký požadavek na stažení Kurdů na východ od Eufratu.

„Operace u Džarábulusu je pro FSA a Turky obrovskou příležitostí dokázat Západu, že pro ně YPG na severu Sýrie nejsou nezbytné,“ řekl AlDžazíře expert Tarik Celenk. Ankara si navíc našla příležitost k pokusu zmínit kritiku za masivní armádní čistky po nezdařeném puči.

V posledních dnech se objevily informace, že Turecko chystalo ofenzivu už jeden nebo dva roky. Jejímu provedení ale podle nich bránilo několik překážek. Zákrok proti islamistům také narážel na odpor důstojníků, kteří byli zapojeni do pokusu o převrat. Operaci usnadnilo i zlepšení vztahů s Moskvou, o kterém svědčí i včerejší zrušení zákazu charterových letů z Ruska do Turecka.

Teroristické útoky v Turecku
Čtyři rakety dopadly na civilní letiště ve městě Diyarbakir na jihovýchodě Turecka. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na místní média, podle nichž se pasažéry podařilo evakuovat. Žádní zranění ani mrtví nejsou hlášeni. Úřady atentát připisují kurdským radikálům. Rakety mířily na policejní kontrolní stanoviště u VIP salonku terminálu, uvedla tisková agentura Anadolu. Místní guvernér Huseyin Aksoy řekl, že letecký provoz nijak vážně narušen nebyl. Cestující byli odvedeni do bezpečí a lety byly po krátké přestávce obnoveny. Útok pouze poškodil okna u vchodu do VIP salonku. Turecké bezpečnostní složky zahájily pátrání po pachatelích. Podle úřadů za útokem stojí povstalci napojení na zakázanou Stranu kurdských pracujících (PKK). Při jiném útoku utrpělo zranění pět civilních strážců vesnice v jihovýchodní provincii Siirt. Jejich automobil najel na podomácku vyrobené výbušné zařízení umístěné na silnici. Turecká média explozi opět připisují radikálům z PKK. /čtk/