Thajská opozice blokuje stále více úřadů

Thajští demonstranti tvrdí, že nechtějí odradit turisty. Slibují jen nenásilné akce

Thajští demonstranti tvrdí, že nechtějí odradit turisty. Slibují jen nenásilné akce Zdroj: reuters

Thajští protivládní demonstranti stále více komplikují činnost institucí. Opět obklíčili několik ministerstev a mnoho radnic, navíc přiměli k evakuaci zaměstnance úřadu pro boj s kriminalitou. Organizátoři největších protestů za poslední tři roky chtějí přimět k rezignaci premiérku Jinglak Šinavatrovou. Tvrdí, že zemi ve skutečnosti vládne její bratr Tchaksin.

Miliardář Šinavatra byl premiérem země do převratu v roce 2006. Nyní žije v Dubaji ve snaze vyhnout se stíhání za korupci. Opozice věří, že z ciziny řídí dění v zemi. „Ať lidé obsadí veškerá ministerstva a donutí úředníky, aby přestali sloužit Tchaksinovu režimu,“ vyzval nespokojence lídr akcí Sutchep Tchaugsuban. V úterý na něj byl vydán zatykač, včera ale zůstával ještě na svobodě.

Demonstrace jsou zatím pokojné, přesto panují obavy, že by mohly poškodit ekonomiku. Všichni mají v paměti rok 2008, kdy stejně orientovaní vzbouřenci jako nyní blokovali letiště v Bangkoku, i krvavé střety v roce 2010. Stoupenci současné vlády tehdy obsadili část města, měsíce platil výjimečný stav. Země se pak snažila přilákat turisty pobídkami, například rušením vízových poplatků.

Nyní už více než dvacítka zemí vydala varování v souvislosti s cestami do Thajska. Demonstranti ale tvrdí, že nechtějí odradit návštěvníky. Slibují jen nenásilné akce. Blokádu letiště jako donucovací prostředek prý tentokrát nepoužijí.
S neklidem je spojován překvapivý krok centrální banky, která snížila úrokové sazby. Uvedla, že nepokoje podryly důvěru investorů. Zmínila také, že hospodářské údaje za třetí čtvrtletí byly horší, než se čekalo. Pro letošek počítá s tříprocentním růstem, zatímco dříve ho odhadovala na 3,7.