Thajské juntě zachutnala moc

Za graffiti do vězení. K půldruhému roku vězení odsoudil v pátek vojenský soud v Bangkoku sedmašesesátiletého Opas Charnsuksaie za to, že tvořil graffiti urážející thajskou korunu

Za graffiti do vězení. K půldruhému roku vězení odsoudil v pátek vojenský soud v Bangkoku sedmašesesátiletého Opas Charnsuksaie za to, že tvořil graffiti urážející thajskou korunu Zdroj: ctk

Thajská junta, jež se loni v květnu chopila moci, čelí rostoucí kritice za potírání odpůrců a podezření, že nemá v úmyslu nastolit normální pořádky. Uplynulý týden nejvyšší soud země oznámil, že v době výročí převratu začne proces s bývalou premiérkou Jinglak Šinavatrovou. Její příznivci tvrdí, že jde o pokus royalistů a vojenské reprezentace zbavit se vlivné rodiny Šinavatrových.

Armáda v poslední době vzbudila pozdvižení také návrhy nové ústavy. Junta loni slibovala, že do země vrátí klid poté, co byl Bangkok ochromen měsíci protestů. Plánovala rovněž, že nastartuje politické a hospodářské reformy. Její vláda však působí spíše jako účtování s některými politiky a snaha dlouhodobě omezit moc volených orgánů. V dubnu by měl být představen návrh nové ústavy, jeho přípravu však doprovázejí výhrady. Mezi nejproblematičtější body patří pokus prosadit nepřímo volený senát. „Nový thajský 200členný senát bude vybírán ze skupiny kandidátů, včetně bývalých premiérů, vysloužilých vojenských velitelů a zástupců různých profesí,“ předestřel mluvčí panelu.

Sílí navíc podezření, že se lidé hned tak nedočkají voleb. V době převratu junta uváděla, že hlasování by se mohlo konat v roce 2015, nyní hovoří o počátku roku 2016. Zpochybňována je ale reálnost i tohoto termínu, podle junty stále není situace dost klidná. Také podle nedávného průzkumu mezi „lídry komunit“ si prý více než dvě třetiny tázaných myslí, že země ještě není na volby připravena.

Příznivci klanu Šinavatrových mezitím hovoří o snaze režimu definitivně odříznout od dění rodinu, která je stále populární mezi venkovany. Expremiérce hrozí až deset let vězení za údajné podvody v rámci vládního programu dotací na rýži. Podle svých odpůrců odměňovala loajální farmáře výkupem potraviny za ceny, které byly nevýhodné pro stát. „Konflikt mezi elitami, tedy royalistickým vojenským zřízením a Šinavatrovými, zdaleka není u konce,“ tvrdí politolog Kan Yuenyong. Organizace na ochranu lidských práv zároveň juntu obviňují z tajného zatýkání stovek nepohodlných lidí.

Ekonomice země dochází dech
Výkon thajské ekonomiky zaostává za očekáváním. Centrální banka země v pátek snížila předpověď letošního růstu HDP ze čtyř procent na 3,8 procenta. Loni poté, co armáda převzala moc a ukončila politický boj, přitom předvídala zvýšení o 5,5 procenta.

„Zotavování thajské ekonomiky je pomalejší, než se dříve usuzovalo z nižší než očekávané domácí spotřeby,“ uvedla banka. Předloni i loni šel navíc dolů export. Experti nabádají vládu, aby nastartovala hospodářství zvýšením výdajů. Země se potýká s úpadkem kdysi slibného technologického průmyslu. Příští měsíc kupříkladu korejská LG ukončí výrobu televizí nedaleko Bangkoku a přesune se na sever Vietnamu, kde je levnější pracovní síla a je to odtud blíž k čínským klientům. Kvůli těmto zprávám vzrůstají obavy, že slábnoucí hospodářství není jen krátkodobý důsledek politické nestability, ale má hlubší příčiny.

Elektronika je přitom důležitým exportním sektorem, tvoří 15 procent veškerého vývozu. Thajsko však už dohnala vietnamská konkurence. Před šesti lety Vietnam vyvážel elektroniku za 2,8 miliardy dolarů, loni už to bylo 37,3 miliardy. Thajsko 33 miliard. Podle expertů jsou za tím kromě nižších nákladů na mzdy i pobídky vietnamské vlády.