Thajsko čekají náročné volby, opozice je odmítá

Thajsko

Thajsko Zdroj: reuters

Thajsko se chystá uprostřed chaosu na nedělní volby. Armáda zvyšuje počet vojáků rozmístěných v Bangkoku. Vláda přesto varovala, že možná nebude schopná zabránit násilí, pokud protivládní demonstranti budou bránit lidem hlasovat. „Policie a vojáci nemají dostatečnou kapacitu na to, aby zajistili bezpečnost u každé hlasovací místnosti,“ uvedl jeden z ministrů.

Kritici režimu většinou z řad městské střední třídy si jsou vědomi toho, že má premiérka Jinglak Šinavatrová velkou šanci znovu uspět. Místo voleb požadují její odstoupení a ustavení nevolené „lidové rady“, která by nejdříve zavedla reformy.
Volební komise navrhovala odklad hlasování kvůli současným nepokojům, při kterých deset lidí zahynulo a stovky byly zraněny. Šinavatrová je však ohledně nedělního termínu neústupná.

Opozice, která v ulicích protestuje už od listopadu, bude patrně proces výběr zákonodárců bojkotovat. Není ale jasné, jestli se pokusí zablokovat volební místnosti, jak činila během předkola hlasování. „Ti, kdo chtějí volit, by měli jít volit. Nebudeme vám překážet, jinak budete tvrdit, že porušujeme vaše práva,“ vzkázal včera vůdce protestů Sutchep Tchaugsuban. Jeho prohlášení však nemusí mnoho znamenat.

Napětí stále více ovlivňuje ekonomiku země. Spotřebitelská důvěra klesla na dvouleté minimum. Centrální banka o procento snížila původní prognózu letošního hospodářského růstu na tři procenta. Nepokoje mají dopad i na cestovní ruch v době, kdy je sezona v plném proudu. Ohroženy jsou i velké infrastrukturní projekty. Situace začíná znepokojovat i významné investory, například automobilku Toyota.