Tisíce lidí v ulicích Kyjeva požadují konec vlády

Lidé v ulicích Kyjeva požadují odstoupení či odvolání prezidenta Viktora Janukovyče za to, že odmítl podepsat dohodu o přidružení k Evropské unii.

Lidé v ulicích Kyjeva požadují odstoupení či odvolání prezidenta Viktora Janukovyče za to, že odmítl podepsat dohodu o přidružení k Evropské unii. Zdroj: CTK

Tisíce Ukrajinců protestují proti vládě
Tisíce Ukrajinců protestují proti vládě
Tisíce Ukrajinců protestují proti vládě
Tisíce Ukrajinců protestují proti vládě
Tisíce Ukrajinců protestují proti vládě
10
Fotogalerie
Desítky tisíc stoupenců ukrajinské opozice dnes opět demonstrují v Kyjevě, přestože úřady masové akce v centru města zakázaly. Ukrajinská vláda pohrozila dalšími zásahy policie. Přesto dav asi 100 tisíc podle agentury AP vyhnal policisty z Náměstí nezávislosti, kde těžkooděnci v sobotu ráno proti demonstrantům tvrdě zasáhli. Podle agentury Reuters jde o největší opoziční akci v ukrajinské metropoli od dob "oranžové revoluce" před devíti lety.

„Odhadnout celkový počet demonstrantů v ulicích není možné, ale podle různých odhadů je jich mnohem více než 100.000 lidí,“ napsala agentura Interfax. Organizátoři podle serveru newsru.com hovoří o půl milionu demonstrantů. Protivládní demonstrace s hesly „Janukovyče na stromeček!“, „Pryč s režimem!“ či „My jsme pro EU!“ se podle serveru odehrávají i v dalších ukrajinských městech, spíše však za účasti stovek až tisíců lidí.

Situace v Kyjevě se odpoledne vyhrotila poté, co se skupina zamaskovaných mladíků pokusila prorazit zátarasy na ulici, kde se nachází prezidentská kancelář. Policie podle agentur Interfax a Reuters, odvolávajících se na očité svědky, použila k rozehnání davu slzný plyn a vyzývá dav k rozchodu. Na místě stojí v několika kordonech policejní těžkooděnci a příslušníci speciálních jednotek Berkut. Podle záběrů městské internetové televize konfrontace pokračuje, v potyčkách podle Interfaxu 15 policistů utrpělo zranění, policie však dosud nezasáhla plnou silou. Zpravodaj AFP sám viděl tři zraněné demonstranty.

Nacionalisté v řadách demonstrantů vtrhli na kyjevskou radnici a přinejmenším část budovy obsadili, potvrdil Reuters jejich předák Oleh Ťahnybok. Demonstranti údajně obsadili také sídlo odborů.

Symbolická podpora z Prahy
Na pražském Palackého náměstí dnes odpoledne demonstrovalo zhruba 400 lidí na podporu lidí protestujících v hlavním městě Ukrajiny Kyjevě proti tamějšímu prezidentovi Viktoru Janukovyčovi. Aktivisté nesouhlasí se zásahem proti ukrajinským demonstrantům a odsoudili jej jako násilný. Podepisovali také petici, ve které žádají odstoupení Janukoviče a zmrazení jeho bankovních účtů.

Boxer Kličko mezi předáky

Opoziční vůdce Vitalij Kličko, pravděpodobný kandidát na prezidenta v příštích volbách, opět vyzval šéfa státu Viktora Janukovyče a jeho vládu k odstoupení. „Kradou náš sen. Jestli vláda nechce plnit vůli lidu, tak taková vláda, takový prezident nebudou. Bude tu nová vláda a nový prezident,“ řekl podle Reuters před tisícovkami demonstrantů.

Předák nacionalistické strany Svoboda Ťahnybok podle Interfaxu vyhlásil začátek „celostátní stávky“ s tím, že „od této minuty zůstáváme na Náměstí nezávislosti“. „To už není demonstrace, to je revoluce,“ prohlásil další řečník, Jurij Lucenko.

Protivládní demonstrace v ukrajinské metropoli propukly novou silou po Janukovyčově odmítnutí podepsat dohodu o přidružení k Evropské unii. Sobotní zbití demonstrantů přivedlo do ulic desetitisíce přívrženců opozice. Podle ukrajinského ministerstva vnitra jsou ale mezi nimi i stovky provokatérů.

Demonstrace i přes zákaz úřadů

Kyjevský soud v noci na dnešek na návrh městských úřadů zakázal od 1. prosince do 7. ledna veškerá velká shromáždění v centru. Ministerstvo vnitra pohrozilo protestujícím dalšími policejními zákroky.

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč se dopoledne snažil uklidnit demonstranty slibem, že udělá vše, co bude v jeho silách, k urychlení procesu sbližování Ukrajiny s Evropskou unií. Stoupenci ukrajinské opozice mu vyčítají, že se rozhodl nepodepsat připravenou dohodu o přidružení Ukrajiny k EU, čímž podle nich porušil svůj slib integrovat zemi do unie.

Ukrajinské vedení změnilo minulý týden názor na asociační dohodu, kterou s EU připravovalo několik měsíců. Podle opozice tak učinilo kvůli nátlaku Ruska. Janukovyč svůj obrat vysvětloval špatným stavem ukrajinské ekonomiky a údajně nedostatečnými přísliby pomoci ze strany EU.

Vláda se ale zjevně nehodlá vzdát. „Pokud se bude volat (ze strany opozice) po masových nepokojích, tak zasáhneme,“ řekl dnes podle Reuters ukrajinský ministr vnitra Vitalij Zacharčenko.

Ukrajina dnes slaví i výročí referenda o nezávislosti země z roku 1991.

Ukrajina vře od 21. listopadu,kdy vláda zastavila intergraci s EU
21. listopadu - Ukrajinská vláda zastavila přípravy podpisu asociační dohody s Evropskou unií. Rozhodnutí padlo na zasedání kabinetu, jehož předseda Mykola Azarov zároveň vyzval k rozšíření hospodářské spolupráce s Ruskem. Vláda svůj krok vysvětlila tím, že jednání bude pozastaveno do doby, než bude jasné, jakou kompenzaci obdrží Kyjev od EU za ztráty způsobené oslabením ekonomické spolupráce s Moskvou.
Ukrajinský parlament již předtím neschválil zákon umožňující léčbu vězněné expremiérky Julije Tymošenkové v zahraničí. Přijetí tohoto právního předpisu bylo přitom jednou z podmínek, kterou si kladla EU před podpisem asociační dohody s Kyjevem.
Prezident Viktor Janukovyč oznámil z Vídně, kde se zúčastnil podnikatelského fóra, že „alternativa evropské integrace neexistuje, dochází možná jen k dočasným komplikacím.“
22. listopadu - Tymošenková oznámila, že je ochotna vzdát se ve prospěch asociační smlouvy i naděje na vlastní osvobození. Zároveň vyzvala Ukrajince, aby na protest proti vládnímu rozhodnutí vyšli do ulic.
Na ruskojazyčném jihovýchodě byla situace opačná. Parlament černomořského autonomního Krymu například ve zvláštní rezoluci rozhodnutí vlády o zastavení integrace podpořil.
24. listopadu - Desetitisíce lidí se v Kyjevě zapojily do demonstrace „Za evropskou Ukrajinu“, kterou zorganizovaly tři hlavní ukrajinské opoziční strany na protest proti zastavení integrace s EU. Po mítinku na centrálním kyjevském náměstí se demonstranti přemístili k sídlu vlády, kde část z nich napadla hlídkující policisty kameny a láhvemi se zápalnou směsí. Policie odpověděla obušky a slzným plynem.
Shromáždění se podle médií stalo největším protestem od „oranžové revoluce“ v roce 2004, která vynesla k moci prozápadní reformátory Viktora Juščenka a Juliji Tymošenkovou. Demonstrace pokračovaly i v následujících dnech.
25. listopadu - Ruský postoj k asociační dohodě mezi Ukrajinou a EU ve společném prohlášení odmítli předseda EK José Barroso a stálý předseda Evropské rady Herman Van Rompuy. Na Ukrajinu byl podle nich v souvislosti s dohodou vyvíjen tlak zvnějšku, evropská nabídka na podpis asociační dohody a související dohody o volném obchodu je ale stále na stole.
Vězněná expremiérka Tymošenková zahájila hladovku na podporu asociační dohody s EU. V centru Kyjeva se stovky demonstrantů znovu pokusily napadnout sídlo vlády. Ukrajinská opozice odeslala do parlamentu návrh na vyslovení nedůvěry vládě premiéra Azarova.
26. listopadu - Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč a jeho ruský protějšek Vladimir Putin kritizovali EU kvůli jejímu vystupování ve sporu o Ukrajinu. Janukovyč prohlásil, že Kyjev na partnerství s EU ještě není hospodářsky zralý, a odmítl údajně „ponižující“ nabídku finanční pomoci ze strany EU. Putin unii vytkl výroky, v nichž Moskvu obvinila z tlaku na Kyjev.
27. listopadu - K demonstrantům se navzdory výhrůžkám ze strany ministerstva školství připojili studenti.
29. listopadu - Ukrajina na summitu Východního partnerství ve Vilniusu nepodepsala dlouho plánovanou asociační dohodu s Evropskou unií. Setrvala tak na svém překvapivém obratu z 21. listopadu. Unijní prezident Herman Van Rompuy a předseda EK José Barroso summitu využili k opětovné kritice na adresu Ruska.
30. listopadu - Policie tvrdě rozehnala protirežimní demonstraci. Opozice vyzvala k předčasným prezidentským a parlamentním volbám a začala připravovat celostátní stávku. V reakci na policejní násilí prohlásila, že vytváří „ústředí národního odporu“.
1. prosince - Desetitisíce stoupenců opozice opět zaplnily centrum Kyjeva na novém protivládním protestu. Skupina demonstrantů se za pomoci traktoru pokusila prorazit zátarasy v ulici, kde sídlí prezidentská kancelář. Policie použila k rozehnání davu slzný plyn. Na místě jsou i kordony speciálních jednotek Berkut.