Tisk peněz přestává na krizi zabírat

peníze

peníze Zdroj: profimedia.cz

Poslední dny přinesly kruté vystřízlivění: příslib dalšího tištění peněz přináší optimismus na čím dál kratší dobu. Americký Fed oznámil takzvané kvantitativní uvolňování před čtrnácti dny, jeho efekt už ale vyprchal, světové trhy jsou zpět v poklesu.

„Lidé opět čelí realitě makroekonomiky. Je zde velké riziko, že další oznámení měnového uvolňování spíše než uklidnění trhů přinese strach z toho, že centrální banky jsou vlastně zoufalé,“ řekl Bloombergu Andreas Uttermann z Allianz Global Investors.

Akciový index Stoxx Europe 600 včera klesl o 1,5 procenta, což je největší propad za poslední dva měsíce. Pod 90 dolarů za barel spadla také cena ropy. Na vině pesimismu je hlavně strach z krize v Evropě, který se vrátil na scénu. Největší obavy vzbuzuje Španělsko – to na jedné straně váhá s žádostí o mezinárodní pomoc, na druhé straně jeho budoucí věřitelé Německo a Finsko přislíbili jen omezenou podporu.

„Září bylo měsícem nastavování výhybek. Rozhodnutí Evropské centrální banky, že v případě nutnosti rozjede neomezené výkupy obligací zadlužených ekonomik, vstoupí do dějin. Stejně jako směrodatný rozsudek spolkového ústavního soudu ohledně štítu ESM. Obojí se neminulo účinkem: v eurozóně zavládl klid,“ tvrdí německý Handelsblatt.

Ale klid je ten tam – výnosy ze španělských obligací jdou opět nahoru a dostaly se nad kritickou šestiprocentní hranici. Madrid přitom stále zvažuje, o jakou finanční pomoc vlastně požádá a kdy. V Řecku se musí znova škrtat, kde se dá, a v Portugalsku vzala vláda zpět úmysl krátit mzdy.

Krize se vrátila na trhy

Komplikací je i fakt, že z původně hospodářských potíží se mezitím v Řecku staly, kvůli dvojím volbám a nestabilitě v regionu, a čerstvě pod Pyrenejemi kvůli separatistickým snahám Katalánska, politické rébusy. V regionu se také zostřují pouliční nepokoje.

Oleje do ohně tento týden přilil také prezident filadelfského Fedu Charles Plosser, který uvedl, že program kvantitativního uvolňování nepřinese Spojeným státům ani ekonomický růst, ani nevytvoří nová pracovní místa.

„Sladké období pro trhy je u konce. Pochopily totiž, že vyložily karty na stůl a už jim moc prostoru, co dál dělat, nezbylo,“ řekl CNBC Justin Harper z IG Markets s tím, že čeká spíše poklesy akciových trhů. Optimismus na trhy napumpovala začátkem září ECB, když ohlásila neomezené nákupy dluhopisů krizí postižených zemí. Ještě jej přifoukl Fed, který před dvěma týdny slíbil výkupy cenných papírů krytých hypotékami. K měnovému uvolňování se přidala i japonská centrální banka.