Tlak na Juckera kvůli daním roste. Šéf Evropské komise mlčí

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker Zdroj: Evropska komise

Jako lucemburský premiér vedl Jean-Claude Juncker vládu, která umožnila nadnárodním firmám platit minimální či vůbec žádné daně. V nové roli předsedy Evropské komise se přitom podobným praktikám snaží bránit. Stále hlasitěji se tak ozývají hlasy, že hlava EU se ke kauze musí jasně postavit. Juncker přitom mlčí.

Vlády po celém světě přišly o miliardy eur potenciálních daňových příjmů kvůli výhodnému daňovému schématu, které pro mezinárodní společnosti připravilo Lucembursko. Celkem 343 firem včetně jmen jako Apple, Gazprom, IKEA či Pepsi uzavřelo v letech 200 až 2010 s lucemburskou daňovou správou tajné dohody, díky kterým mohly platit jen velmi nízké daně nebo se daňové povinnosti zcela vyhnout.

Zákon, který tuto praxi umožnil, podepsal osobně Juncker, který v té době sloužil i jako ministr financí. O případu informovalo Mezinárodní sdružení investigativních novinářů. To má k dispozici 548 lucemburských daňových výměrů, které dávají firmám ujištění, že jejich daňová přiznání odpovídají požadavkům místních úřadů.

Tyto dokumenty se přitom od Lucemburku už delší dobu snaží získat Evropská komise, která kvůli daním vyšetřuje americký internetový obchod Amazon a italskou automobilku Fiat. V říjnu si komise postěžovala, že Lucembursko sice poskytlo některé požadované informace, další si ale nechalo pro sebe.

Poslanci žádají vysvětlení

Sám Juncker se zatím k případu nevyjádřil, tlak na jeho osobu přitom roste. Řada evropských poslanců jej chce formálně požádat o vysvětlení na půdě Evropského parlamentu. Podle zdroje serveru Euobserver ale není jisté, zda pro svůj návrh získají dostatečný počet hlasů. Zatím jej totiž podporují jen socialisté a liberálové.

Německý ministr hospodářství Sigmar Gabriel předsedu komise vyzval, aby z boje proti daňovým rájům učinil svou prioritu. Na kauzu reagují i světová média. Podle agentury Bloomberg byl Juncker „od počátku špatnou volbou“ pro svou funkci a nyní se ukazuje, že musí odstoupit.

Před parlamentním plénem by Juncker mohl vystoupit ve středu, případně ve čtvrtek. Na konci týdne má již v diáři plno. Hlava EU totiž odlétá na summit skupiny zemí G20. Na něm se bude paradoxně jednat i o boji proti daňovým rájům.

Jak na daně v Lucembursku
Aby mohly mezinárodní podniky platit daně v Lucembursku, musely v zemi založit dceřinou společnost, která však měla jen velmi omezené vlastní aktivity. Pomocí složitých účetních a právních schémat pak převáděly své zisky do Lucemburska. Uniklé dokumenty ukazují, že s daněmi firmám často pomáhala poradenská společnost PriceWatehouseCoopers. Ta označila informace Mezinárodního sdružení investigativních novinářů za „zastaralé“ a „odcizené“.