Transakční daň zaplatí klienti maďarských bank

transakční daň

transakční daň Zdroj: profimedia.cz

Maďarský „finanční ombudsman“ György Doubravszky má plné ruce práce hned po nástupu do nově zřízeného úřadu. Považuje totiž za nepřijatelné, aby banky novou transakční daň nechaly zaplatit své zákazníky.

„Ve skutečných konkurenčních podmínkách by se nemohlo stát, aby finanční instituce přesunuly svoje zvýšené břemeno, vyplývající z povinnosti přispět k řešení krizové situace, na své klienty,“ rozhořčuje se. Ombudsman tak otevřeně vyslovil nevoli nad tím, že se banky postavily proti vůli vlády a nejsou ochotné dobrovolně zvyšovat své minusy. V této souvislosti nyní zkoumá situaci v jiných evropských zemích.

Praxe je taková, že většina bank zvýšila poplatky za každý pohyb peněz, například za bankovní převod, o dvě tisíciny. Za transakce v hotovosti, třeba za výběr z bankomatu, započítávají tři tisíciny dané sumy. To znamená zvýšení nákladů pro klienty zhruba o třetinu. Některé banky začaly účtovat poplatky i za placení kartou, ale po dvou týdnech je v důsledku vlny protestů zrušily.

Generální tajemník bankovního svazu Levente Kovács uvedl, že banky přenášejí novou zátěž na zákazníky, proFinanční tože bankovní sektor je už tři roky ztrátový. „Nahromaděné ztráty nedovolují přijímat další břemena, protože se banky už dostaly pod hranice svých možností v důsledku různých mimořádných daní či vládou vynucených výhod pro devizové dlužníky,“ dodává.

Ze zjištění portálu biztositas. hu, který situaci pravidelně analyzuje, vyplývá, že zvýšené poplatky za převod peněz mimo banku zaplatí klient v plné míře, v rámci banky jen částečně. Mezi jednotlivými institucemi přitom existují rozdíly. Portál proto tvrdí, že včasným přesunem účtů z jedné banky do druhé podle výše poplatků může malá firma měsíčně ušetřit 10 až 15 tisíc forintů (až 1300 korun).

Vláda přitom slibovala, že se postará, aby zátěž obyvatelstva nerostla. To se ale zřejmě nesplní, protože banky jsou neoblomné a nechystají se ustoupit ani po mírné výhružce finančního ombudsmana. Bankovní dozor se navíc ani neozval. A kabinet si nyní zřejmě počká, jestli do státní kasy přijde plánovaných 1,1 miliardy eur z transakční daně. Pokud ne, dá se očekávat, že poplatky za pohyb peněz zvýší.

Finanční ombudsman

Pravomoci a náplň činnosti tohoto institutu se liší podle zemí, v nichž byl ustaven. Například ve Velké Británii post vznikl v roce 2001 na základě zákona o finančních službách a trzích z roku 2000. Zákonodárci si od něj slibují rovnání sporů mezi spotřebiteli a britskými poskytovateli finančních služeb, jako jsou banky, pojišťovny, investiční firmy či finanční poradci.

Transakční daň dělá vlny. Napříč kontinentem