Tři čtvrtiny malých ostrovů postihne nedostatek vody, varuje studie

Ostrov Bora-Bora ve Francouzské Polynésii

Ostrov Bora-Bora ve Francouzské Polynésii Zdroj: The TerraMar Project, Flickr.com (CC BY 2.0)

Rostoucí hladiny světových moří nejsou jedinou hrozbou pro malé ostrovy. Globální oteplování přinese většině těchto ostrovů také větší sucho, upozorňuje nová studie. Mnohé malé ostrovy se přitom už nyní potýkají s nedostatkem sladké vody.

Do roku 2050 se budou s větším suchem potýkat tři čtvrtiny malých ostrovů po celém světě, obývané 16 miliony lidí, uvádí studie zveřejněná v magazínu Nature Climate Change. Vyšší teploty totiž působí, že se z ostrovů odpaří více vody, než kolik zde naprší, vyplývá ze zkoumání 80 souostroví.

Mezi ostrovy nejvíce ohrožené budoucím suchem patří karibské Malé Antily, tichomořská Francouzská Polynésie a ostrov Robinsona Crusoe západně od pobřeží Chile. Některým ostrovům, jako třeba Kiribati nebo Marshallovým ostrovům, klimatické změny naopak v tomto století přinesou vlhčí podnebí.

Některé ostrovy akutním nedostatkem vody trpí už nyní kvůli rychle rostoucí populaci a omezeným schopnostem krajiny zadržovat vodu.

Žíznivá atmosféra

Obyvatelům dotčených ostrovů dosud chyběly předpovědi dalšího vývoje podnebí, upozorňuje autor studie Kristopher Karnauskas z Coloradské univerzity v Boulderu. Globální klimatické modely je totiž ve většině případů ignorují.

„Pokud jste žili uprostřed oceánu na malém ostrově, nedostali jste se k informacím, které má většina z nás žijící na pevnině, o tom, co očekávat v budoucnosti,“ uvedl Karnauskas. Namísto klimatických modelů proto jeho tým využil odhady budoucího odpařování a srážek.

„Ostrovy se již potýkají s rostoucí hladinou moře. Ukazuje se ale, že v ohrožení je i dešťová voda. Atmosféra je stále žíznivější a vezme si zpět více sladké vody,“ dodal Karnauskas.