Trichet avizoval další zvýšení úrokových sazeb v eurozóně

šéf ECB Jean-Claude Trichet

šéf ECB Jean-Claude Trichet Zdroj: reuters

Prezident Evropské centrální banky (ECB) Jean-Claude Trichet učinil přítrž spekulacím a s využitím slovního spojení "vysoká bdělost" finančním trhům vzkázal, aby se připravily na další zvýšení úrokových sazeb. ECB opět zdraží peníze asi už příští týden, a to navzdory dluhové krizi v Řecku a bez ohledu na potíže, s nimiž se potýkají další země eurozóny.

„Současná měnová politika je podpůrná a jak už jsem řekl, my jsme ve stavu vysoké bdělosti,“ zopakoval dnes Trichet v Evropském parlamentu, kde hovořil před členy výboru pro hospodářské a měnové záležitosti. Na trzích se v poslední době objevily spekulace, že kvůli potížím Řecka by ECB mohla se zvýšením úroků zatím počkat. ECB se ale podle Tricheta chce ujistit, že inflační očekávání zůstanou pod kontrolou.

Základní úrok v eurozóně je nyní na 1,25 procenta. ECB jej tam zvýšila v dubnu, předtím jej dva roky držela beze změn na historickém minimu jednoho procenta. Na minimu se úroky ocitly převážně kvůli dopadům finanční krize, kdy se banka snažila ekonomiku co nejvíce podpořit. To činí dodnes a u některých splatností bankám stále nabízí neomezený přístup k penězům, aby jim zajistila dostatečnou likviditu.

Slova 'strong vigilance' (důrazná či vysoká bdělost, respektive ostražitost) Trichet v drtivé většině případů používá vždy, když chce avizovat, že se ECB chystá už na příštím zasedání bankovní rady zvýšit sazby. V minulosti to sice neplatilo vždy, ale ve většině případů ano. Část ekonomů se nicméně obává, že potíže Řecka by se nyní mohly přenést na další země eurozóny.Změnami úrokových sazeb centrální banky regulují poptávku po penězích. Zvýšení úroků je dobrá zpráva pro střadatele, kterým se zhodnocují vklady na spořicích účtech. Naopak pro lidi, kteří mají hypotéky nebo jiné úvěry, je růst úrokových sazeb špatnou zprávou. Zpravidla se totiž odrazí v růstu splátek.

„Dál budeme oddělovat standardní a nestandardní opatření. Vždy nám šlo o to, aby zde byla vysoká likvidita a nemáme nic proti intervencím na primárním trhu. Co se dluhopisů týče, rozhodli jsme se vytvořit fond. Ten bude velmi rozsáhlý a bude zde proto, aby doplnil případnou pomoc, kterou poskytne zbytek mezinárodní komunity. Usilujeme o maximální flexibilitu,“ řekl Trichet, jehož cituje agentura Reuters.

Trichet: Svět nesmí být tak náchylný na ekonomické výkyvy

Trichet vysvětlil, že cílem je zajistit, aby svět nebyl tolik náchylný na různé výkyvy ekonomické povahy. „Otevřenou otázkou je i založení nových ratingových agentur,“ uvedl šéf ECB. Právě na ratingové agentury se od politiků snesla tvrdá kritika za to, že agentury údajně přispěly ke zhoršení problémů zadlužených zemí. To však agentury odmítají a tvrdí, že jen upozorňují investory na možná rizika.

K otázce zapojení soukromých bank do pomoci Řecku Trichet zopakoval, že všechny formy pomoci musejí být na dobrovolném základě. „V této fázi ještě nezastáváme žádný názor. Jsme velmi ostražití, nemohu vám ale dát přesné hodnocení toho, co se právě děje,“ podotkl Trichet k návrhu francouzských bank prodloužit splatnost řeckých dluhopisů.

ECB má inflační cíl těsně pod dvěma procenty, míra inflace v eurozóně už je teď ale mnohem vyšší. Čerstvá statistika potvrdila, že v červnu zůstala na 2,7 procenta. Analytici čekali, že se zvýší na 2,8 procenta, ale i když se tak nestalo, pořád zůstává vysoko nad cílovou hodnotou, kterou považuje ECB za strop cenové stability.

Euro po Trichetových slovech zrychlilo růst a vůči dolaru se dostalo na zhruba 1,4520 USD. To je nejvyšší hodnota za poslední asi tři týdny. Euru ale částečně pomáhá i vývoj kolem Řecka, jehož parlament ve středu schválil návrh nových úsporných opatření. Dnes má hlasovat o zákoně, který umožní úspory zavést do praxe. Barel severomořské ropy Brent zůstal asi na 112 dolarech.