Trosky malajsijského letounu dorazily do Nizozemska

Trosky letadla tragického letu MH17 dorazily z Ukrajiny do Holandska

Trosky letadla tragického letu MH17 dorazily z Ukrajiny do Holandska Zdroj: CTK

Konvoj osmi nákladních automobilů vezoucích trosky malajsijského letounu, který byl v červenci sestřelen na východní Ukrajině, dnes odpoledne dorazil na nizozemskou vojenskou základnu Gilze-Rijen. Vyšetřovatelé tam podle agentury AP zbytky letadla znovu zdokumentují, naskenují a roztřídí. V hangáru pak chtějí části Boeingu 777 znovu sestavit. Haag dnes také odmítl návrh pozůstalých, aby se do vyšetřování zapojila OSN.

Letadlo s pasažéry letu MH17 z Amsterodamu do Kuala Lumpuru se zřítilo 17. července. Většinu obětí, téměř 200, tvořili nizozemští občané. Podle dosavadních výsledků vyšetřování stroj zasáhla raketa země-vzduch odpálená pravděpodobně z povstaleckého území na východní Ukrajině. Vyšetřování zatím nedospělo k jednoznačnému závěru, kdo je viníkem tragédie, hlavní podezření ale padá na proruské separatisty. Vzbouřenci ale jakýkoli podíl na neštěstí, při kterém zahynulo všech 298 cestujících, odmítají.

Asi 50 příbuzných obětí neštěstí bylo dnes přítomno příjezdu konvoje přímo na základně Gilze-Rijen na jihu Nizozemska. Vyšetřování bude pro veřejnost uzavřené, pozůstalí si budou ale podle agentury AFP moci trosky letadla prohlédnout. Řada z nich nizozemské úřady kritizuje za údajně pomalý průběhu vyšetřování. Závěrečná zpráva se očekává v létě 2015.

Odvoz trosek pod palbou

Tým nizozemských expertů zahájil odvoz trosek z východní Ukrajiny v polovině listopadu. Celou akci komplikovala pokračující střelba mezi ukrajinskou armádou a povstalci, a musela tak být opakovaně přerušována. Na průběh nakládání dohlíželi také pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Právní firma, která zastupuje dvacítku příbuzných obětí, poslala v pátek nizozemské vládě žádost, aby se do vyšetřování zapojil i zvláštní emisar OSN. Ten by podle žadatelů zaručil právní rámec pro potrestání viníků katastrofy. Vláda to ale dnes odmítla. Zdůraznila, že Nizozemsko při vyšetřování již spolupracuje s 11 státy včetně Malajsie, Ruska a Ukrajiny.