Trump není jistým vítězem, musí v zahraničí uklidňovat Obama

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: ctk/ap

Donald Trump jako možný republikánský prezident Spojených států vyvolává u představitelů řady zemí znepokojení a k jejich uklidnění nepomáhá ani vysvětlení od nynější hlavy USA Baracka Obamy, že realitní magnát vůbec nemusí v prezidentských volbách uspět. Na svém webu s odvoláním na vládní zdroje napsal deník Politico.

„Jsou vystrašení a snaží se porozumět, jak reálné to je,“ řekl jeden z nejmenovaných amerických představitelů, který je v pravidelném kontaktu se zahraničními představiteli. „Všichni se ptají. Sledují naši politiku do nejmenších podrobností. Ptají se: 'Co to je ten Trumpův fenomén? Může skutečně vyhrát? Co by to znamenalo pro americkou politiku či americké působení ve světě?',“ dodal.

Trump se tak podle Politico stává úvodním tématem zahraničních jednání nejen Obamy, ale i viceprezidenta Joea Bidena, ministra zahraničí Johna Kerryho či ministra obrany Ashe Cartera. Také americké zastupitelské úřady žádají od Washingtonu instrukce, jak mají v případě dotazů od zahraničních vlád na Trumpa odpovídat.

Obama je dokonce podle deníku nucen o Trumpovi hovořit tak často, že má pro tuto příležitost vypracovaný projev. V něm nejdříve seznámí s procesem republikánských primárek, ve kterém Trumpa čeká ještě hlasování v řadě velkých států, kde může zaznamenat významnou porážku.

Poté vysvětluje záludnosti nominačního republikánského sjezdu, který může pro Trumpa znamenat konec jeho prezidentských ambicí. V závěru Obama ujišťuje, že favoritka demokratické nominace Hillary Clintonová je schopná miliardáře ve volbách porazit.