Trump ovládl úterní primárky, nominaci má na dosah

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: ctk/ap

Republikán Donald Trump vyhrál primárky ve všech pěti státech severovýchodu USA, které v úterý volily. Informují o tom americká média. Demokratka Hillary Clintonová zvítězila v Marylandu, Delaware, Pensylvánii a Connecticutu a její rival Bernie Sanders na Rhode Islandu.

Úterní primárky republikánů a demokratů o stranických prezidentských nominacích ještě definitivně nerozhodly. Trump se ale výrazně přiblížil k oficiální republikánské kandidatuře a upevnil svůj náskok před zbývajícími stranickými rivaly Tedem Cruzem a Johnem Kasichem.

Je hotovo

Trump krátce po svém úterním triumfu uvedl, že se považuje za „předpokládaného kandidáta“ republikánů. Cruz a Kasich by podle něj měli z nominačního klání odstoupit. Clintonová vytahuje pouze „ženskou kartu“ a nic jiného nemá, dodal Trump s tím, že „kdyby byla muž, nedostala by ani pět procent“.

„Je hotovo. Pokud jde o mě, je hotovo,“ prohlásil Trump optimisticky krátce poté, co byly oznámeny výsledky. Na svém kontě má nyní 77 procent z 1237 delegátů, které k nominaci potřebuje. Demokratická favoritka Clintonová jich má dokonce 90 procent.

Rivalové se nevzdávají

Jejich soupeři ale boj nevzdávají, jakkoli se zdá být formální. Sanders v rozhovoru pro agenturu AP připustil, že jeho cesta k nominaci se zúžila. „Budeme muset dosáhnout nějakých velkých vítězství,“ řekl vermontský senátor. V jeho okolí se proslýchá, že rozhodnutí o případném ukončení kampaně by mohlo padnout v případě, že Sanders neuspěje v nejlidnatějším americkém státě Kalifornii. Navenek ale politik poraženeckou náladu najevo nedává.

Cruz, který v úterní sérii primárek výrazně prohrál, vzhlíží s nadějí k příštímu hlasování v Indianě, kde má podle analytiků jednu z posledních šancí postup Trumpa přibrzdit. Tím spíš, že další soupeř Kasich v tomto státě Cruzovi vyklidil pole. „Kampaň se teď přesouvá na příznivější terén,“ řekl Cruz svým příznivcům na shromáždění ve městě Knightstownu. Indiana bude hlasovat 3. května.

Trumpa mnoho republikánů odmítá

V komentářích amerických médií začínají převažovat úvahy o poměru sil mezi Trumpem a Clintonovou, jejichž náskok před soupeři je stále jasnější. Postavení provokativního newyorského miliardáře je podle mnohých problematické. V úterních volbách ve státě Pensylvánie například čtvrtina z republikánských voličů v průzkumu uvedla, že Trumpa za prezidenta nechce.

V pěti státech, kde vyhrál, získal Trump podle agentury AP nejméně 105 ze 118 delegátů a má šanci získat více, a to díky Pensylvánii. Trump zde získal s určitostí 17 delegátů. Zbývajících 54 pensylvánských delegátů bude na sjezdu republikánů vystupovat nezávisle, takže Trump může, ale nemusí získat jejich podporu. Republikánský favorit zatím má na svém kontě 950 delegátských hlasů, Cruz 540 a Kasich 153.

Demokratická favoritka Clintonová může s nominací prakticky počítat. Potřebuje pro ni nejméně 2383 delegátů. V úterních volbách získala 194 delegátů, včetně superdelegátů s právem volného hlasování má už 2141 hlasů. Sanders zatím získal 1321 delegátských hlasů.