Trump po nemoci bude o nové hlasy bojovat těžce. Bolsonarovi koronavirus pomohl

Americký prezident Donald Trump opustil nemocnici.

Americký prezident Donald Trump opustil nemocnici. Zdroj: Reuters

Americký prezident Donald Trump se vrátil z nemocnice do Bílého domu.
Americký prezident Donald Trump se vrátil z nemocnice do Bílého domu.
Americký prezident Donald Trump se vrátil z nemocnice do Bílého domu.
Fanoušci prezidenta Trumpa se sešli u vojenské nemocnice Waltera Reeda v Bethesdě, aby hlavu státu podpořili v léčbě.
5
Fotogalerie

Americký prezident Donald Trump je zpět v Bílém domě po propuštění z nemocnice, kde se přes tři dny léčil s koronavirem. Vzniklý informační chaos podnítil různé spekulace či konspirace. Souvisejí s nadcházejícími volbami a otázkou, zda nemoc prezidentovi prospěje, či ublíží. Příklady by tu už byly. Brazilskému prezidentovi Jairu Bolsonarovi COVID-19 zřejmě pomohl, britskému premiérovi Borisi Johnsonovi také, ale jen krátkodobě.

Ani experti nejsou zajedno, zda pozitivní test a léčba Trumpovy šance na znovuzvolení posílí, či nikoli. Podle některých názorů nemoc vzbudí sympatie k prezidentovi a jeho rychlé uzdravení podpoří obraz vitálního politika připraveného na další funkční období. Rychlý návrat do úřadu může také dodat váhu prezidentově tvrzení, že nemoci se není třeba příliš bát.

Na druhé straně ale mohou váhající voliči dospět k názoru, že Trump se rychle vyléčil díky mimořádné péči, ke které více než dvě stě tisíc amerických obětí koronaviru přístup nemělo. „Určitě existuje možnost, že Trump získá pár hlasů ze soucitu. Ale vzhledem k jeho přístupu k viru a tomu, jak hluboce je americká společnost polarizovaná, si nejsem jistá, že to bude mít opravdový dopad,“ řekla CNBC Cailin Birchová z poradenské společnosti The Economist Intelligence Unit.

Média srovnávají Trumpovu situaci se zahraničními příklady. Podotýkají, že politickým stylem i přístupem ke koronaviru má blízko k Bolsonarovi, který prodělal koronavirus v červenci. Zatímco na přelomu března a dubna hodnotilo jeho práci kladně sotva třicet procent Brazilců a záporně kolem čtyřiceti, v srpnu se hodnocení otočilo. Nyní Bolsonarovo počínání vnímá pozitivně 38 procent tázaných, negativně třicet.

„Nedávný průzkum navíc překvapivě odhalil, že téměř polovina Brazilců neviní prezidenta z více než 140 tisíc úmrtí na COVID-19 v zemi, což je druhé nejvyšší skóre na světě po USA,“ uvedl pro magazín Foreign Policy Ryan Berg z American Enterprise Institute. Podotkl ovšem, že Bolsonarova podpora v posledních týdnech zřejmě rostla i v souvislosti s programem pomoci pro chudé.

Dalším významným politikem, který s koronavirem zápasil, je britský premiér Johnson. Jemu popularita v době onemocnění stoupla, avšak z dlouhodobého hlediska to byl zanedbatelný impulz. „Poté jeho obliba začala docela rychle upadat,“ podotkl podle CBC britský expert na průzkumy veřejného mínění John Curtice.

Odstrašujícím příkladem pro Trumpa může být běloruský autoritář Alexandr Lukašenko. Ten koncem července oznámil, že koronavirus bez příznaků přechodil. Krátce poté přišly prezidentské volby, po kterých se proti němu část země vzbouřila.