Trumpova kampaň je ohrožena. Lékaři podle médií mlží o prezidentově zdraví

Prezident USA Donald Trump s manželkou Melanií.

Prezident USA Donald Trump s manželkou Melanií. Zdroj: Reuters

Trump vystupuje z vrtulníku ve vojenské nemocnici Waltera Reeda v Bethesdě nedaleko Washingtonu.
Trump mává novinářům před nástupem do vrtulníku, který jej přepravil do vojenské nemocnice.
Joe Biden podle průzkumů vede nad Trumpem o čtrnáct procent hlasů. Jeho test na koronavirus vyšel dvakrát negativně.
Americký prezident Donald Trump po příletu do vojenské nemocnice.
Zda se Donald Trump stihne uzdravit do druhé televizní debaty s Joe Bidenem, je nyní nejisté.
7
Fotogalerie

Onemocnění amerického prezidenta Donalda Trumpa nákazou covid-19 pobláznilo o víkendu světová média. Podle některých z nich možná právě nastal klíčový zvrat v amerických prezidentských volbách, do jejichž rozhodnutí zbývá necelý měsíc. Bloomberg, CNN, New York Times, USA Today i BBC upozorňují, že veřejnost má jen velmi málo informací o Trumpově zdravotním stavu. Státník byl také obviněn z nezodpovědného chování a budoucnost jeho kampaně je nejistá i nyní, byť sám Trump aktivně ujišťuje veřejnost, primárně ty, kteří ho sledují na twitteru, že je vše v nejlepším pořádku a bude záhy propuštěn z nemocnice. 

Jiné je to s vyjadřováním lidí kolem Trumpa. Jako mix protichůdných a omezených zpráv označují američtí novináři momentální komunikaci Bílého domu. Ještě v pátek byl prezident přijat do vojenské nemocnice Waltera Reeda v Bethesdě poblíž Washingtonu „s mírnými příznaky“. O víkendu se však mělo hlavě USA přitížit. Ještě větší zmatek vnesla do situace rozporuplná prohlášení politikových lékařů. 

Brian Garibaldi, člen ošetřujícího týmu, uvedl v neděli, že se „prezident cítí dobře a z nemocnice by mohl být propuštěn již v pondělí“. To se však (v době uzávěrky tohoto textu) stále nestalo.

Trumpův osobní lékař Sean Conley na stejném brífinku jako Garibaldi přiznal, že prezident obdržel podpůrný kyslík, neboť hladina kyslíku v jeho krvi v předchozích dvou dnech dvakrát za sebou poklesla. Použití podpůrného kyslíku přitom Conley ještě v sobotu vehementně popíral. Trumpovi byly na základě doktorova prohlášení rovněž aplikovány steroidy. Ty se podle expertů používají jen u těžce nemocných pacientů.

Trumpovi je 74 let a trpí nadváhou. Patří tudíž do rizikové skupiny obyvatel, kterou koronavirus může teoreticky ohrozit na životě. Je rovněž známý svým odporem k nemocnicím a deník New York Times spekuluje, že prezident mohl lhát o tom, jak se cítí, nebo tlačit na doktory, aby jej propustili do domácí léčby dříve.

„Musíme věřit, že to, co nám říkají o prezidentově stavu, je pravda,“ prohlásila Nancy Pelosiová, předsedkyně Sněmovny reprezentantů USA. Nové informace o prezidentově zotavování politička ale zatím dostává pouze z tisku. 

Nejasnosti týkající se zdravotního stavu amerického prezidenta, jenž je zároveň vrchním velitelem amerických ozbrojených sil, pochopitelně vyvolávají obavy. Není ani zřejmé, jak bude pokračovat Trumpova volební kampaň. Nakažen je totiž i šéf prezidentova volebního štábu Bill Stepien, Trumpova manželka Melania, osobní asistent Nicholas Luna, poradkyně Hope Hicksová a řada dalších blízkých spolupracovníků.       

Maraton před listopadovými prezidentskými volbami finišuje. Trump však nebude nadále schopen cestovat po Spojených státech a mobilizovat základny svých příznivců. Ohroženo je i konání dvou zbývajících televizních debat s protikandidátem Joe Bidenem. Ta příští se má odehrát 15. října, tedy příští týden ve čtvrtek.

Biden mezitím dvojnásobně zvýšil svůj náskok v preferencích. Podle nejnovějšího průzkumu by jej teď volilo 53 procent voličů, zatímco Trumpova podpora kvůli onemocnění spadla na 39 procent.       

Donald Trump, jenž dosud s oblibou poukazoval na špatnou fyzickou kondici Joea Bidena, se za každou cenu snaží dokázat, že je fit. V neděli publikoval na twitteru video, v němž poděkoval doktorům a voličům. „Naučil jsem se spousty nových věcí o covidu-19,“ prohlásil Trump. Dokonce také k překvapení všech opustil na několik minut nemocnici a zamával z jedoucího automobilu svým podporovatelům.

Za toto počínání si nicméně vzápětí vysloužil vlnu ostré kritiky. Prý bezohledně ohrozil zdraví nemocničního personálu a agentů tajné služby. „Každá osoba v tom autě během té zcela zbytečné prezidentské vyjížďky teď musí jít na čtrnáct dní do karantény,“ napsal na sociálních sítích James P. Phillips, lékař působící v nemocnici, kde je prezident hospitalizován.

Jiní poukazují na neúctu k více než 209 tisícům Američanů, kteří zemřeli na koronavirus. Mnozí z nich strávili konec života v ústraní, bez možnosti rozloučit se s nejbližší rodinou. Prezident je dlouhodobě obviňován z podcenění a počátečního zlehčování pandemie. 

Nevoli vyvolává rovněž skutečnost, že Trump o svém nakažení covidem-19 věděl po provedení prvního testu už ve čtvrtek. Zprávu ale tehdy před veřejností zamlčel a během čekání na výsledky druhého testu vystoupil v televizi Fox News, kde mohl teoreticky nakazit další lidi. Komentátoři se pozastavují i nad tím, jak mohla nákaza nepozorovaně propuknout v nejbližším okolí jednoho z nejmocnějších mužů planety.

Média v posledních dnech také poukazují na nedostatky v ochranné „bublině“ okolo amerického prezidenta, například na nedodržování hygienických zásad při nedávném ceremoniálu k nominaci nové členky nejvyššího soudu. Po propuknutí nákazy zase údajně chyběla jasná komunikace směrem k zaměstnancům.

„Mezi pracovníky Bílého domu narůstala frustrace a úzkost kvůli tomu, že prý byli celé dny bez jakékoli interní komunikace od personálního šéfa Bílého domu Marka Meadowse týkající se protokolů a postupů,“ napsal zpravodajský web Axios.

Trump už noc na úterý nestráví ve vojenské nemocnici Waltera Reeda. Na twitteru napsal, že jeho hospitalizace spojená s nákazou koronavirem skončí v 18.30 místního času (krátce po půlnoci SELČ). „Dnes opustím zdravotnické centrum Waltera Reeda. Cítím se opravdu dobře! Nebojte se covidu. Nenechte jej ovládnout vaše životy,“ uvedl prezident.

Trump možná ještě nemá úplně vyhráno, řekl jeho lékař Sean Conley. Informoval, že prezident v úterý v Bílém domě dostane pátou dávku léku remdesivir. Také mu prý byl dvakrát podán dodatečný kyslík, a to v pátek a v sobotu, nyní už je u něj údajně hladina kyslíku v normálu. Podle lékařů zároveň nemá ani žádné neurologické symptomy.

„V posledních 24 hodinách... naplnil nebo překonal všechna standardní kritéria pro propuštění z nemocnice,“ řekl Conley. Dodal, že prezident bude nadále mít nepřetržitě k dispozici tu nejlepší zdravotní péči.

Spojené státy evidují v souvislosti s koronavirem více úmrtí než kterákoli jiná země, bilance obětí už činí na 210 tisíc případů.