Trump je zpátky. Pochybnosti o jeho zdraví však přetrvávají

Donald Trump se navzdory onemocnění covidem-19 vrátil do Bílého domu a před zraky reportérů si triumfálně strhnul roušku.

Donald Trump se navzdory onemocnění covidem-19 vrátil do Bílého domu a před zraky reportérů si triumfálně strhnul roušku. Zdroj: Reuters

V Kyrgyzstánu propukly dnes ráno násilné protivládní protesty.
Francouzská Veolia chce ovládnout vodohospodářský trh. Koupila 29,9procentní podíl v Suezu, svém konkurentovi.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Trumpova strhnutá rouška

Americký prezident Donald Trump byl v noci na dnešek propuštěn z nemocnice a je zpátky v Bílém domě. Tvrdí, že je v pořádku a připraven vrátit se do práce. Před vstupem do budovy si Trump teatrálně strhl roušku a pozdravil své příznivce. Za toto gesto, které například server CNN přirovnal k chování severokorejských diktátorů, si vysloužil další kritiku. Prezident je podle expertů stále infikovaný a může nemoc přenést na zaměstnance Bílého domu. Přetrvávají rovněž pochybnosti o Trumpově zdravotním stavu.        

Kyrgyzstánci protestují

Ve středoasijském Kyrgyzstánu propukli násilné protivládní demonstrace. Protestujícím vadí výsledek parlamentních voleb, který považují za zmanipulovaný. Ze šestnácti kandidujících stran pouze čtyři získaly nad 7 procent, nutných pro vstup do parlamentu. Z toho tři mají blízko k současnému prezidentovi Sooronbajovi Žeenbekovi. Demonstranti vtrhli do správní budovy s prezidentskou kanceláří a parlamentem. Osvobodili kromě toho z vězení bývalého prezidenta Almazbeka Atambajeva. Žeenbekov vyzval své odpůrce, aby protesty ukončili a zvažuje anulování voleb. Během nepokojů zemřel minimálně jeden člověk a stovky dalších utrpěli zranění. 

Z trhů a burz 

Akcie se vrátily k růstu

Návrat prezidenta Donalda Trumpa do Oválné pracovny vyburcoval investory k nákupům. Hodnota akcií tak výrazně vzrostla. Index S&P 500 posílil o 1,8 procenta. Dow Jones zpevnil o 1,68 procenta a Nasdaq Composite vyrostl o 2,32 procenta. Zvedla se též cena ropy a stříbra. V souladu s vývojem na globálních trzích mírně narostly také burzy v západní Evropě. Panevropský STOXX Europe 600 uzavřel obchodování v zisku 0,81 procenta. Německý DAX, jenž plánuje ještě do konce roku rozšířit svůj index ze stávajících třiceti firem na čtyřicet, vyskočil o 1,1 procenta. 

Veolia chce spolknout Suez

Francouzský koncern Veolia, který je celosvětovým lídrem v oblasti vodohospodářství a poskytování environmentálních služeb, koupil 29,9 procent akcií svého rivala - společnosti Suez. Ta je pro změnu největším soukromým dodavatelem pitné vody. Veolia se tímto krokem chystá na kompletní převzetí Suezu. Majitelé firmy s tím nicméně nesouhlasí a hodlají se proti odkoupení bránit „všemi dostupnými prostředky“. Veolia zaměstnává přes 300 tisíc lidí ve 48 zemích a její tržby se pohybují kolem 25 miliard eur, to jest 677 miliard korun ročně.   

Tweet dne

„Z jednoho hongkongského dolaru na více než 100 milionů. První diamant světové třídy, který se vydražil bez vyvolávací ceny. Tento 102,39 karátový bezchybný diamant barvy D přitáhl silný zájem z celého světa a prodal se za 121,6 milionu hongkongských dolarů, to jest 15,7 milionu amerických dolarů.“

Aukční síň Sotheby’s včera vydražila exkluzivní diamant za 360 milionů korun. Je to vůbec poprvé, kdy byl podobný předmět prodán bez stanovené minimální ceny. Aukce se kvůli pandemii konala on-line. Kámen si koupil neznámý zájemce po telefonu.  

Stane se dnes

  • Soudní dvůr Evropské unie dnes rozhodne, zda je daňový systém Lucemburska v souladu s Maastrichtskou smlouvou.
  • Vůdkyně běloruské opozice Svjatlana Cichanouská je v Německu. Odpoledne se má setkat s kancléřkou Angelou Merkelovou. 
  • Japonský ministr zahraničí Tošimicu Motegi se sejde se svými protějšky ze Spojených států, Austrálie a Indie. Řešit mají mimo jiné rostoucí vliv Číny v oblasti Indického a Tichého oceánu. 
  • Švédská akademie věd oznámí jména laureáta či laureátů letošní Nobelovy ceny za fyziku. 
  • Londýnská aukční síň Christie’s nabídne k dražbě jednu z největších koster Tyranosaura rexe. Měla by se prodat až za osm milionů dolarů, tedy přibližně 184 milionů korun.