Trump prý chce vyhnat i některé migranty, kteří přišli legálně

Protesty proti migračním příkazům amerického prezidenta Donalda Trumpa

Protesty proti migračním příkazům amerického prezidenta Donalda Trumpa Zdroj: Reuters

Příkaz Donalda Trumpa ohledně migrantů vyvolal vlnu protestů
2
Fotogalerie

Americký prezident Donald Trump připravuje opatření, které má postihnout nejen nelegální přistěhovalce, ale i osoby pobývající v USA legálně, jsou-li závislé na státní pomoci. Oznámila to agentura AP s odvoláním na návrh exekutivního příkazu, který má k dispozici.

Deportace má postihnout cizince, kteří jsou závislí na státních příspěvcích v nouzi. Všichni přistěhovalci musejí podle platných regulí před vstupem do USA prokázat finanční nezávislost. Pokud pobírají státní pomoc, měli by podle připravovaného dekretu Spojené státy opustit.

Návrh obsahuje formulaci, podle níž mají tyto osoby USA opustit "tak spěšně, jak je to možné". Žádost AP o bližší informace Bílý dům odmítl.

Trump se pátečním dekretem navzdory silné kritice postavil proti přistěhovalectví z muslimských zemí. Rozhodl, že po dobu 90 dnů bude zakázán vstup do země občanům sedmi muslimských států, v případě Sýrie platí zákaz do odvolání. S okamžitou platností rovněž pozastavil na 120 dnů program USA pro přijímání uprchlíků.

 

Protestujícím diplomatům Bílý dům vzkázal: Můžete jít. Reagují i ostatní státy

Velká skupina amerických diplomatů zaslala vedení ministerstva zahraničí memorandum, podle něhož Trumpův výnos nezvýší americkou bezpečnost, je v rozporu s americkými hodnotami a vyvolá protiamerické reakce po celém světě. Bílý dům jejich akce popudila a vzkázal jim, že pokud nesouhlasí, mohou ze služeb státu odejít.

Dekret, který stále vyvolává protesty Trumpových odpůrců na amerických letištích, je podle agentury Reuters dílem jeho vrchního poradce Steva Bannona považovaného za zastánce rasistických a xenofobních názorů. Velké množství lidí, kteří v listopadových volbách Trumpa podpořili, s jeho nařízením dává najevo spokojenost.

Trumpův migrační zákaz stále rezonuje i za americkou hranicí. Mexiko se rozhodlo uvolni 50 milionů dolarů (1,2 miliardy korun) na služby advokátů, kteří budou hájit práva mexických imigrantů v USA. Austrálie se pak stala další zemí po Velké Británii a Kanadě, která má pro své občany výjimku z dekretu a její občané mohou do USA cestovat, i když mají i pas některé ze zemí dotčených zákazem. Nový Zéland očekává přiznání stejné výjimky v nejbližší době.