Trump prý nabízel NASA neomezené prostředky. Pokud se stane prezidentem, který vyšle člověka na Mars

Donald Trump během inkriminovaného videohovoru s astronauty na ISS

Donald Trump během inkriminovaného videohovoru s astronauty na ISS Zdroj: profimedia.cz

Donald Trump během inkriminovaného videohovoru s astronauty na ISS
Donald Trump během inkriminovaného videohovoru s astronauty na ISS
Donald Trump během inkriminovaného videohovoru s astronauty na ISS
4
Fotogalerie

Několik měsíců po svém nástupu do úřadu se americký prezident Donald Trump dotázal tehdejšího šéfa vesmírné agentury NASA Roberta Lightfoota, zda by dokázal do konce prezidentova funkčního období vyslat na Mars misi s posádkou. Hlava státu přitom NASA pro tento projekt nabídla neomezené finance. Ve své dosud nevydané knize Team of Vipers to píše bývalý poradce Bílého domu Cliff Sims, kterého cituje New York Magazine.

Trump se s Lightfootem setkal 24. dubna 2017 u příležitosti telefonátu s astronautkou Peggy Whitsonovou, které v živém vysílání gratuloval k pokoření rekordu v souhrnné délce pobytu ve vesmíru. Téma mise na Mars se promítlo i do tohoto telefonátu, když se Trump Whitsonové ptal, kdy by podle ní bylo možné vyslat člověka na Mars.

Klíčová otázka ale padla o několik minut dříve, když se Trump se svými poradci a Lightfootem na telefonát připravoval, vzpomíná Sims, který byl u rozhovoru přítomen. „Jaké jsou naše plány ohledně Marsu?“, zeptal se prý náhle Trump. Šéf NASA odvětil, že podle zákona, který Trump nedávno podepsal, mají USA ve 20. letech k Marsu vyslat vesmírné vozítko a ve 30. letech se pokusit o přistání s posádkou. „Ale existuje způsob, jak bychom to dokázali do konce mého prvního funkčního období?“ reagoval prezident.

Lightfoot neodpověděl přímo, pokoušel se prezidentovi vysvětlit, jak je taková mise obtížná. „A co kdybych vám dal jakoukoli částku budete potřebovat?“ pokračoval Trump. Lightfoot vyjádřil lítost a dodal, že podle jeho názoru to ani tak není možné, popsal ve své knize Sims. Bílý dům zprávu odmítl komentovat.