Trump se snaží stáhnout Bidenův náskok. Po sjezdu sází na debaty

Donald Trump minulý týden oficiálně přijal republikánskou nominaci

Donald Trump minulý týden oficiálně přijal republikánskou nominaci Zdroj: Reuters

Prezident USA Donald Trump doufal, že mu nominační sjezd pomůže v kampani
Na republikánském sjezdu řečnila řada Trumpových příbuzných
Joe Biden vede v průzkumech, vítězství však zdaleka nemá jisté.
Donald Trump věří, že svého demokratického rivala dokáže porazit v debatách
Joe Biden jde do boje o Bílý dům společně s kandidátkou na viceprezidentku Kamalou Harrisovou
6
Fotogalerie

Kampaň prezidenta Donalda Trumpa zřejmě nabrala po nominačním sjezdu republikánů vítr do plachet. Šéfovi Bílého domu se podle některých celostátních průzkumů podařilo mírně stáhnout ztrátu na jeho demokratického rivala Joea Bidena. Otázka však je, zda si od shromáždění nesliboval víc. Nyní už mu zbývá jediná silná zbraň, předvolební debaty.

Trumpova pozice jakožto prezidenta ucházejícího se o znovuzvolení byla na počátku roku velmi slibná. Pak však přišla koronavirová pandemie a poměrně roztříštěná demokratická strana získala nečekanou šanci. Trumpovi zbývají na agitaci pouhé dva měsíce a od nedávného sjezdu měl zřejmě velká očekávání.

„Republikánské národní shromáždění podle všeho posílilo v očích Američanů obraz Trumpa jakožto silného lídra,“ uvedla agentura YouGov. Většina šetření, provedených v samém závěru či po skončení kongresu, ukazuje Trumpovo zlepšení o dva procentní body.

Společnost pro průzkum veřejného mínění Morning Consult však poukázala na to, že sjezdem v roce 2016 si tehdejší republikánský kandidát pomohl o pět procentních bodů a dostal se tak do vedení nad svou rivalkou Hillary Clintonovou. Nyní na Bidena ztrácí v průměru téměř sedm bodů.

Prezidentovi se podle odborníků v poslední době daří získávat na svou stranu zejména Američany žijící na předměstí. Snaží se je přesvědčit o tom, že demokratický kandidát je hrozbou pro jejich životní styl. Trumpovi také pomáhá, že dřívější nominační sjezd demokratů dále neposílil Bidenovo vedení. Jeho rival ale zase nabral hlasy afroamerických voličů poté, co se rozhodl učinit kandidátkou na viceprezidentku Kamalu Harrisovou.

Celonárodní průzkumy jsou každopádně s ohledem na americký volební systém velmi orientační. Důležitější je sledovat dění v klíčových státech; ve většině z nich Biden rovněž stále vede. Letos přitom zřejmě bude těchto napínavých bitevních polí nebývalý počet, což přispívá k nepřehlednosti boje.

CNN před pár dny uvedla, že kandidáti si rezervovali televizní reklamní čas v jedenácti, respektive patnácti státech, které zřejmě považují za nadějné či naopak rizikové. Biden kupříkladu pokládá za užitečné investovat v Texasu, kde minule Trump jednoznačně zvítězil. Samostatnou kapitolou je vývoj v Arizoně, dlouholeté republikánské baště. Podle nejnovějšího průzkumu Morning Consult tam nyní demokrat vede o deset procentních bodů.

Zajímavé rovněž je, že Biden si lépe stojí také v průzkumu Military Times mezi vojáky, kteří nyní mají na prezidenta mnohem nepříznivější názor než před čtyřmi lety. To příliš nezapadá do obrazu „silové“ kampaně Trumpa, který se v aktuálních rasových nepokojích staví na stranu „zákona a pořádku“.

Někteří odborníci každopádně sázejí na to, že s blížícím se termínem voleb bude boj stále napínavější. „Vzhledem k tomu, jak je naše země polarizovaná a velmi vyvážená, dává smysl, aby se průzkumy sevřely,“ míní podle portálu The Hill republikánský stratég Whit Ayres. Podobně smýšlejí i médiem oslovení poradci demokratů.

Prezident si především věří v debatách s Bidenem, které odstartují koncem září. Snaží se od svého rivala získat ujištění, že se jim nepokusí vyhnout a rád by ho před nimi testoval na užití látek podporujících výkon. Až do voleb však bude Trump muset žít v obavě z podzimní koronavirové vlny a dalších dopadů pandemie na americkou ekonomiku.

Rekordní dary pro Bidena

Se stupňující kampaní rostou i částky, které se kandidátům daří získávat od dárců. V úterý do médií prosákly informace, že demokrat Joe Biden za srpen nahlásí zisk přes 300 milionů dolarů, což by byl více než dvojnásobek oproti červenci.

Minulý měsíc demokrat zaostal o 25 milionů dolarů za svým republikánským soupeřem, kterému přispěvatelé poslali celkem 165 milionů. Trumpova srpnová čísla zatím nejsou známá. Jeho tým ale uvedl, že jen během republikánského nominačního sjezdu se mu podařilo shromáždit 76 milionů.