Trump čelí demonstrantům v Kenoshe. V Paříži začne soud s pomocníky teroristů

Americký prezident Donald Trump

Americký prezident Donald Trump Zdroj: ČTK / AP / Alex Brandon

Web E15 přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top Události:

Trump si zjednává pořádek

Americký prezident Donald Trump osobně navštívil americké město Kenosha ve státě Wisconsin. Přes týden tam trvají násilné nepokoje, které vypukly poté, co policie zezadu postřelila Afroameričana Jacoba Blakea. Šéf Bílého domu, jenž protirasistické protesty již dříve odsoudil a demonstranty označil za „radikální anarchisty“, přijel do Wisconsinu podpořit zákon a pořádek.     

Zemřel velitel Rudých Khmerů

Kang Kek leu, bývalý velitel nechvalně proslulé kambodžské věznice S-21, zemřel. Sedmasedmdesátiletý muž, přezdívaný Duch, si odpykával doživotní trest za zločiny proti lidskosti, jichž se dopustil za vlády Rudých Khmerů v sedmdesátých letech minulého století. Příčina Duchovy smrti nebyla zveřejněna. Kang Kek leu byl jedním z pouhých tří vedoucích představitelů kambodžského totalitního režimu, které tamní soudy potrestaly.    

Z trhů a burz:

V Americe vládne optimismus

Technologické tituly Apple a Zoom opět táhly vzhůru americké akciové trhy. Všechny tři hlavní zaoceánské indexy – S&P 500, Dow Jones a Nasdaq Composite – zaznamenaly v úterý růst. Optimistickou náladu investorů posílil posun ve vyjednávání o dalším záchranném balíku pro americkou ekonomiku. O jedno procento si polepšila ropa. Daří se také evropské měně. Euro je nyní o dvanáct procent silnější než na začátku pandemie v březnu. 

Bumble jde na burzu

Seznamovací aplikace Bumble určená především pro ženy příští rok poprvé nabídne veřejnosti k prodeji své akcie. Technologická firma očekává ohodnocení svých emisí mezi šesti až osmi miliardami dolarů. Má se tak zařadit k nejžádanějším IPO titulům na trhu. Přesné datum vstupu na burzu ještě dolaďuje.   

Tweet dne:

„Kyperská republika je klíčovým partnerem ve východním Středomoří. S potěšením oznamuji, že prohlubujeme naši spolupráci v oblasti bezpečnosti. Uvolníme restrikce na prodej nesmrtících obranných prostředků a služeb Kyperské republice pro nadcházející fiskální rok.“

Mike Pompeo, americký ministr zahraničí v úterý informoval, že USA ruší zbrojní embargo pro Kypr, čímž silně popudil Turecko. Pokračuje tak vyhrocování konfliktu ve východním Středomoří mezi Turky a Západem podporovaným Řeckem. 

Stane se dnes:

  • V Paříži začne soud se čtrnácti osobami, které se podílely na teroristickém útoku militantních islamistů na redakci francouzského satirického časopisu Charlie Hebdo z ledna 2015. Během atentátu zahynulo sedmnáct lidí.
  • V Moskvě budou jednat ministři zahraničí Ruska a Běloruska Sergej Lavrov a Uladzimir Makej. Mají řešit protesty proti autoritářskému běloruskému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi, které pokračují už čtvrtý týden.  
  • Australská vláda oznámí výsledky svého hospodaření za druhé čtvrtletí roku 2020.