Trump: Za pohraniční zeď by mělo platit i Mexiko. Vím, jak jej přinutím

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: CTK

Uchazeč o nominaci na úřad amerického prezidenta Donald Trump chce přinutit Mexiko, aby zaplatilo část nákladů na pohraniční zeď, která má bránit nelegálnímu překračování hranice do USA. Ve sdělení zaslaném listu The Washington Post Trump vysvětlil, že stane-li se prezidentem a Mexiko nezaplatí, pozastaví převody peněz, jež posílají mexičtí imigranti z USA domů do Mexika. Jde přitom o miliardy dolarů a jejich ztráta by podle washingtonského listu zdecimovala mexickou ekonomiku.

Mexiko má podle Trumpových představ na výstavbu zdi jednorázově zaplatit 5 - 10 miliard dolarů (119-238 miliard korun). Její vybudování je jedním z témat jeho kampaně. Trump tak navrhuje řešit nezdokumentovanou imigraci do USA, ale je kritizován za výroky, jimiž označil část mexických přistěhovalců za zločince. Mexiko vylučuje možnost, že by mělo na stavbu zdi přispět.

Trump ve svém písemném prohlášení adresovaném redakci The Washington Post napsal, že by se jako prezident mohl zaměřit i na víza pro Mexičany. Uvažoval by o jejich zrušení nebo o zvýšení poplatků za ně. „Je to pro Mexiko snadná volba,“ tvrdí.

Podle údajů mexické centrální banky loni Mexičané žijící v zahraničí poslali domů téměř 25 miliard dolarů. Trump si myslí, že „většina z nich pochází od nelegálních přistěhovalců“.

Profil: Multimiliardář Trump nikdy nemá dost