Trumpův útok v Sýrii? To je jen začátek, doufá Erdogan

Turecký prezident Recep Erdogan

Turecký prezident Recep Erdogan Zdroj: ČTK, EPA, REUTERS

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan doufá, že útok amerických sil na leteckou základnu u syrského města Homs je jen začátek. K ochraně syrských občanů je podle něj třeba podniknout ještě další kroky. Mluvčí Erdoganovy kanceláře už předtím řekl, že zničení základny je důležitý krok, který syrské vládě ukáže, že její útoky nezůstanou bez odezvy.

Erdogan později řekl, že doufá, že útok na základnu je jen prvním krokem a že budou následovat další akce, které ochrání Syřany. Ukázala se podle něj oprávněnost požadavku Ankary na vytvoření bezpečných zón v Sýrii. "Vítám tento konkrétní a pozitivní krok. Je dostatečný? Myslím, že ne. Abychom dosáhli prokazatelných výsledků, je třeba zajistit ochranu utlačovaných syrských občanů," řekl Erdogan.

I když je útok na základnu Šajrát pozitivní čin, podle Erdogana sám o sobě nestačí. Turecko stojí v syrském konfliktu na straně oponentů syrského režimu. "Vyhlasme v severní Sýrii u turecké hranice bezpečnostní zóny. Mohou mít 4000 až 5000 kilometrů čtverečních. Postavme tam domy a usaďme syrské občany," řekl Erdogan k dlouhodobému požadavku Turecka na vytvoření bezpečných zón.

Turecký vicepremiér Numan Kurtulmuş ve vysílání turecké televizní stanice Fox TV prohlásil, že mezinárodní společenství by mělo zaujmout tvrdý postoj vůči "barbarství" syrské vlády. Domnívá se proto, že mezinárodní společenství by mělo vládu prezidenta Bašára Asada potrestat. Zároveň uvedl, že věří ve zrychlení mírového procesu.

Bombardování letecké základny rovněž uvítalo turecké ministerstvo zahraničí s tím, že Turecko podnikne veškeré kroky k tomu, aby se syrská vláda musela zodpovídat z chemického útoku.

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu řekl, že bezpečné zóny jsou v Sýrii teď důležitější než kdykoliv dříve. V zemi by podle něj měla být založena přechodná vláda, ve které by Asad neměl místo. Pokud bude Asad pokračovat v násilí na civilistech a odmítne odejít dobrovolně, měly by být podle Çavuşoglua podniknuty kroky, které ho zbaví funkce.

Çavuşoglu také uvedl, že se už spojil s německým a francouzským ministerstvem zahraničí a že už kontaktoval i amerického ministra zahraničí Rexe Tillersona, stejně jako ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova.