Turecko a Írán plánují prohloubení hospodářské spolupráce

turecký prezident Recep Tayyip Erdogan se svým íránským protějškem Hasanem Rúháním

turecký prezident Recep Tayyip Erdogan se svým íránským protějškem Hasanem Rúháním Zdroj: ctk

Turecko a Írán mají rozdílné názory na konflikty v Sýrii a v Jemenu, i přesto vyjádřil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan během návštěvy v Teheránu zájem o prohloubení vzájemných turecko-íránských vztahů. Se svým protějškem Hasanem Rúháním se soustředil především na posílení hospodářských vazeb obou zemí.

Erdogan je na návštěvě v Teheránu v době, kdy panují mezi Ankarou a Teheránem kvůli dvěma konfliktům v regionu napjaté vztahy. Turecko v syrské občanské válce podporuje protivládní povstalce a v jemenském konfliktu vyjádřilo podporu sunnitské koalici vedené Saúdskou Arábií, která letecky útočí na šíitské povstalce. Ankara prý uvažuje i o logistické podpoře intervence v Jemenu.

Írán, který se považuje za ochránce všech šíitů na Blízkém východě, je naopak jedním z hlavním spojenců syrského prezidenta Bašára Asada a poskytuje údajně i významnou pomoc šíitským rebelům v Jemenu. Erdogan před časem Írán dokonce obvinil ze snahy o získání dominantního postavení v regionu. Někteří íránští zákonodárci proto před návštěvou vyzvali Rúháního, aby setkání s tureckým prezidentem zrušil.

Jsme za jedno, že válka (v Jemenu) by měla skončit a my bychom této zemi měli pomoci v návratu k míru a bezpečnosti

Přímé konfrontaci se ale oba prezidenti vyhnuli. „Jsme za jedno, že válka (v Jemenu) by měla skončit a my bychom této zemi měli pomoci v návratu k míru a bezpečnosti,“ uvedl Rúhání po setkání s Erdoganem. Turecký premiér uvedl obecně, že zbytečné krveprolití by se mělo zastavit v celém regionu.

Zdvojnásobení vzájemného obchodu

Jednodenní Erdoganova návštěva v Teheránu se tak zaměřila na posílení hospodářských vztahů mezi oběma zeměmi. Objem vzájemného obchodu by politici chtěli přinejmenším zdvojnásobit. Dosáhnout by podle nich měl 30 miliard dolarů (asi 758 miliard korun). Loni přitom činil pouhých 14 miliard dolarů (353 miliard korun). Pro vzájemný obchod chtějí napříště využívat domácích měn, nikoli eura a dolaru, jak tomu bylo doposud. Turecko se nepodílí na západních sankcích proti Teheránu a slouží jako významné odbytiště pro íránské výrobky.

Erdogan také vyzval Írán ke zlevnění dodávek plynu. Turecko ho ročně odebírá asi deset miliard metrů krychlových. V zemi v posledních letech totiž vzrostla spotřeba elektrické energie v důsledku rychlého hospodářského růstu i rostoucího počtu obyvatel. Vláda proto byla nucena zvýšit investice do energetické přenosové sítě, ale právě i dovoz plynu, který tvoří podstatnou část zdrojů pro výrobu energií v zemi. Více než polovinu Turecka před týdnem postihl rozsáhlý výpadek elektřiny.

Rúhání svému tureckému protějšku také poděkoval za podporu při jednáních o íránském jaderném programu se šesti velmocemi, které minulý týden vedly k uzavření rámcové dohody.