Turecko: čistky pokračují, ze školství bylo propuštěno přes 15 tisíc lidí

Turci oslavují prezidenta Erdogana, země ustála vojenský puč

Turci oslavují prezidenta Erdogana, země ustála vojenský puč Zdroj: ctk

Turecké ministerstvo školství v souvislosti s nedávným neúspěšným pokusem o vojenský puč v zemi propustilo 15 200 svých zaměstnanců a odebralo licence 21 tisíc učitelů pracujícím v soukromých institucích. Informovala o tom turecká televize NTV. Již dříve tiskové agentury uvedly, že své funkce dnes muselo opustit 257 zaměstnanců úřadu premiéra a 492 pracovníků úřadu pro dohled nad náboženskými záležitostmi.

„Licence 21 tisíc učitelů, kteří pracují v soukromých institucích, byly zrušeny. Vzali jsme v úvahu informace z důvěrných zdrojů, že většina těchto lidí je spojena s teroristickými aktivitami,“ uvedl podle agentury Reuters úředník ministerstva školství.

Krátce předtím turecká státní televize TRT oznámila, že rada pro vysoké školy nařídila rezignaci 1577 děkanům státních i soukromých univerzit v zemi. Státní agentura Anadolu uvedla, že propuštěno bylo také 399 zaměstnanců ministerstva pro rodinu a sociální záležitosti.

V Turecku dnes pokračují rozsáhlé čistky ve státní správě, během nichž byly od soboty propuštěny tisíce lidí z armády, policie, justice, rozvědky, ministerstva financí či úřadu premiéra. Podle předchozích zpráv se propouštění týkalo více než 9000 lidí, které vláda podezírá z vazeb na pučisty.

Ze zosnování puče, který byl nakonec neúspěšný, ale vyžádal si životy 232 osob, obvinil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan duchovního Fethullaha Gülena. Ten žije dlouhodobě v USA, ale podle Erdogana vybudoval v Turecku „paralelní stát“. Gülen obvinění ze zosnování puče odmítl a naznačil, že Erdogan mohl převrat zinscenovat, aby si upevnil svou moc.

Mezi pučisty byl prý pilot, co sestřelil ruský letoun

Mezi několika tisíci vojáků, kteří po pátečním pokusu o převrat v Turecku skončili ve vazbě, jsou i dva piloti, kteří loni v listopadu sestřelili nad turecko-syrskou hranicí ruský bombardér. Informaci podle agentury TASS potvrdil turecký ministr spravedlnosti Bekir Bozdag. Podle agentur TASS již dříve starosta Ankary Melih Gökçek uvedl, že jeden z pilotů, kteří sestřelili ruský bombardér, se puče účastnil. Podle starosty byl členem hnutí Fethullaha Gülena.

Loňské sestřelení ruského bombardéru negativně ovlivnilo rusko-turecké vztahy, Moskva na sestřelení bombardéru tureckými stíhačkami odpověděla zavedením sankcí. Minulý měsíc se ale Turecko za incident omluvilo, na což Moskva reagovala oznámením o postupném rušení sankcí.

Turecko žádá hlavu Gülena, i když chybí důkazy
Ankara oficiálně požádala Spojené státy o vydání duchovního Fethullaha Gülena, jehož považuje za strůjce nedávného neúspěšného převratu v Turecku. Informovala o tom televize CNN a list Financial Times. Podle nich to dnes oznámil turecký premiér Binali Yildirim v parlamentu na schůzce vládní strany AKP, jíž předsedal. Americké ministerstvo zahraničí podle agentury Reuters ale uvedlo, že žádost ještě fyzicky neobdrželo. Gülen obvinění ze zosnování puče odmítá.
Podle tureckého ministra spravedlnosti Bekira Bozdaga, jehož citoval list Financial Times, žádost neobsahuje žádný konkrétní důkaz, že se Gülen na pátečním pokusu o převrat podílel. Místo toho se v ní podle Bozdaga uvádí komplexní informace o vyšetřování tohoto duchovního, který býval spojencem nynějšího prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.
Gülena, který má v Turecku miliony příznivců a od roku 1999 žije v USA, Erdoganova vláda dlouhodobě viní ze snahy svrhnout režim. Letos v lednu začal s ním a sedmdesátkou dalších osob v Turecku proces, v němž je skupina obžalována mimo jiné z politické špionáže. Podle prokuratury chtěli obžalovaní svrhnout vládu již v prosinci 2013 tím, že rozpoutali korupční skandál, jenž zasáhl nejvyšší patra politiky, včetně Erdoganova syna Bilala.
Podle CNN mohou USA na základě dohody s Ankarou vydat osobu jen tehdy, když se dopustila „činu podléhajícímu extradici“. A „zrada“, kterou Erdoganova vláda v žádosti podle CNN jako důvod zřejmě uvedla, v seznamu takových činů v dohodě mezi USA a Tureckem o vydání uvedena není.