Turecko zavádí víza pro Syřany, cestujíci po zemi mají výjimku

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Turecko od pátku zavádí vízovou povinnost pro ty syrské občany, kteří se do země vydávají letecky nebo po moři. Opatření má podle tureckého ministerstva zahraničí pomoci tlumit příliv uprchlíků, kteří využívají cesty přes třetí státy, jako je Libanon nebo Egypt, a pak pokračují dál do Evropské unie. Informovala o tom dnes agentura DPA.

Turecko ale nadále trvá na své „politice otevřených dveří“, řekla mluvčí ministerstva zahraničí. Syřanům, kteří chtějí do sousední země přijít po zemi, zůstávají hranice nadále otevřené. Podle obhájců lidských práv a syrských aktivistů to ale v praxi vypadá jinak. Turečtí pohraničníci zadržují uprchlíky na hranici a vracejí je zpět do země sužované občanskou válkou, kritizovala v listopadu organizace Human Rights Watch.

Turecko podle vlastních statistik přijalo jen ze Sýrie 2,2 milionu uprchlíků. Podle údajů Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) loni přeplulo celkem více než 800 tisíc uprchlíků po moři z Turecka do Řecka. Většinou šlo právě o Syřany.

Dohoda nefunguje

Koncem listopadu se EU s Tureckem dohodla na lepší kontrole hranic v zájmu oslabení proudu běženců z Turecka. Podle Řecka a také EU to ale dosud nefunguje.

Turecko zřídilo 25 uprchlických táborů, ale většina uprchlíků žije v obtížných podmínkách mimo ně. Syřané například často pracují načerno za velmi nízký plat a rozšířená je podle ochránců lidských práv také dětská práce. Uprchlíci udávají jako důvod migrace do Evropy především život bez perspektivy v Turecku.