U Libye se převrátila loď s migranty, 25 z nich zemřelo

Ilustrační foto migrantů

Ilustrační foto migrantů Zdroj: ctk/ap

Po nehodě lodi, která ve Středozemním moři převážela migranty, byla nalezena těla 25 obětí a asi 400 lidí se zatím podařilo zachránit. Humanitární organizace Lékaři bez hranic uvedla, že na plavidle, které se převrátilo nedaleko libyjských břehů, mohlo cestovat až 700 lidí. Přeživší podle AP hovoří o 400 až 600 lidech.

Dřevěná rybářská loď vydala dopoledne nouzový signál, který zaznamenali na Sicílii. Neštěstí se odehrálo asi 25 kilometrů od libyjských břehů. Mezi prvními připlula nešťastníkům na pomoc loď irského námořnictva Le Niamh a loď provozovaná organizací Lékaři bez hranic. Na místo neštěstí směřovaly ihned i další lodě a několik vrtulníků.

Podle kapitána Filippa Mariniho z italské pobřežní stráže záchranná operace i nadále probíhá a na místě zasahuje celkem sedm lodí. „Loď se převrhla velmi rychle,“ uvedl Melissa Flemingová, mluvčí Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Loď se podle všeho ocitla v potížích na rozbouřeném moři, a proto vyslala nouzový signál. Když k ní dorazilo jako první irské plavidlo, většina uprchlíků se údajně nahrnula k jedné straně a chatrná dřevěná loď se převrátila.

Během posledních šesti měsíců bylo na moři zachráněno okolo 188 tisíc osob. Ke konci tohoto týdne by se toto číslo mohlo vyšplhat až na 200 tisíc

Smrt ve Středozemním moři během nebezpečné cesty za lepším životem v Evropě letos našlo už více než 2000 běženců. Za celý loňský rok zde zahynulo 3279 osob, uvedla v úterý Mezinárodní organizace pro migraci (IOM). K největšímu neštěstí došlo v této oblasti letos v dubnu, kdy se rovněž u libyjského pobřeží potopila loď, na které bylo asi 800 migrantů. Neštěstí tehdy přežilo jen 28 osob včetně dvou údajných pašeráků.

Podle IOM bylo během posledních šesti měsíců na moři zachráněno okolo 188 tisíc osob. Ke konci tohoto týdne by se toto číslo mohlo vyšplhat až na 200 tisíc. Většina běženců, často cestujících na chatrných lodích, se dostala buď do Itálie (97 tisíc) nebo do Řecka (90 500).

Větší uprchlická vlna je patrná od takzvaného „arabského jara“ před více než čtyřmi lety, kdy se v severní Africe zhroutilo několik režimů. Znovu nabyla na síle zejména kvůli protahující se občanské válce v Sýrii a neutěšeným poměrům v autoritářské Eritreji. Uprchlíci ale pocházejí i z Afghánistánu, Nigérie či Súdánu.