U nás můžete zůstat i po brexitu, vzkazuje Skotsko přistěhovalcům z EU

Skotská první ministryně Nicola Sturgeon

Skotská první ministryně Nicola Sturgeon Zdroj: ctk/ap

Skotská první ministryně Nicola Sturgeonová slíbila imigrantům z jiných zemí Evropské unie, kteří žijí ve Skotsku, že tam mohou zůstat i po odchodu Británie z EU. Podle stanice BBC to řekla ve středu na setkání s občany z unijních států. Podle Sturgeonové je "nemyslitelné", aby lidé ze zemí EU byli vyzváni k odchodu.

Sturgeonová pokládá za ostudné, že Británie nezaručuje těmto občanům právo zůstat. Vyzvala proto britskou premiérku Theresu Mayovou, aby to lidem zaručila, a ukončila tak pocit nejistoty nejen pro 173 tisíc imigrantů ve Skotsku, ale pro všechny tři miliony občanů EU, kteří žijí na britských ostrovech.

Skotská první ministryně ujistila, že i když imigrační problematika je v kompetenci britské vlády, bude při jednání s Londýnem o podmínkách takzvaného brexitu požadovat pevné záruky, že občané ze zemí EU budou moci zůstat. „Nejste nějakým předmětem k handrkování, jste lidské bytosti, které tady mají rodiny, zaměstnání, přátele a život,“ zdůraznila Sturgeonová.

Na prvním podobném setkání s první ministryní ve skotském Edinburghu byli imigranti z 24 různých zemí EU. Například Italka Caroline Magohaová řekla, že její rodina žije ve strachu, že bude muset odejít.

Brexit podle ní zvlášť vylekal jejího třináctiletého syna. Sturgeonovou vyzvala k zavedení skotské pobytové karty a chce, aby skotská vláda jasně ujistila imigranty z EU, že jsou ve Skotsku vítáni.

V červnovém referendu, v němž Britové odhlasovali konec členství Británie v unii, se většina Skotů vyjádřila pro setrvání země v EU. Sturgeonová po referendu řekla, že vůlí Skotů je zůstat v EU, a nevyloučila proto další plebiscit o nezávislosti Skotska. V referendu z roku 2014 odmítlo samostatnost 55 procent Skotů, ale od referenda podle komentářů separatistické tendence sílí.

Britská premiérka Mayová po červencovém setkání se Sturgeonovou uvedla, že Londýn nepožádá o aktivaci článku 50 lisabonské smlouvy, která zahájí rozhovory o odchodu země z Evropské unie, dokud se na společném postupu neshodne celé Spojené království. Slíbila, že bude naslouchat připomínkám Skotska, které má podle ní zůstat součástí Británie.