Udělal jsem chyby, přiznal egyptský prezident. Opozice mu dala ultimátum

Protestující s portrétem egyptského prezidenta Muhammada Mursího

Protestující s portrétem egyptského prezidenta Muhammada Mursího Zdroj: ctk/ap

Egyptský prezident Muhammad Mursí má podle opozice do zítřka odstoupit z funkce. Pokud neodejde, opoziční síly hrozí totální občanskou neposlušností. Opozice tak zjevně ignoruje prohlášení prezidentova mluvčího, že hlava státu uznává své chyby, a pracuje na jejich nápravě.

Mluvčí Omar Amer s tímto ujištěním vystoupil po nedělních mohutných demonstracích, které byly největšími protesty v zemi od bouří „arabského jara“ v roce 2011. Pět lidí zemřelo při střelbě v nilských městech Bani Suvajf a Asijút jižně od Káhiry. Dva pak přišli o život na předměstí Káhiry při útoku na ústředí Muslimského bratrstva. Sídlo vládní strany protestující vyplenili. Podle ministerstva zdravotnictví bylo v důsledku šarvátek v ulicích egyptských měst zraněno 613 lidí.

Mursí podle svého mluvčího „podal ruku“ k dialogu a chce naslouchat každému. Opozice ale taková slova považuje za neseriózní. Skupina Tamarrud (Vzpoura), která za nynějšími protesty proti hlavě státu stojí, dala Mursímu jednodenní lhůtu k tomu, aby odešel.

„Dáváme Muhammadu Mursímu lhůtu do 2. července 17:00, aby se vzdal moci a umožnil státním institucím připravit předčasné prezidentské volby,“ cituje agentura AFP z prohlášení Tamarrudu. Pokud odmítne, začne okamžitě kampaň „naprosté občanské neposlušnosti“.

Mursí se podle protestujících nedokázal vypořádat s ekonomickými ani bezpečnostními problémy a přispívá k rozdělení Egypta. Tamarrud nasbíral údajně 22 milionů podpisů pod petici na prezidentovo odvolání. To by bylo podstatně více než počet voličů, kteří při loňských červnových volbách pro Mursího hlasovali.

Prezident však v nedávném rozhovoru pro britský tisk potvrdil odhodlání odolat „nedemokratickému útoku na legitimu svého zvolení“. Přitom ale změnil ústavu tak, že v ní zdůraznil uplatňování islamského práva, a tím prohloubil v liberálních vrstvách egyptské společnosti obavy z nastolení islamistické diktatury.