UEFA brojí proti investorům, kteří vlastní podíly v několika fotbalových klubech

UEFA tvrdí, že nový trend mezi vlastníky může ohrozit férovost hry.

UEFA tvrdí, že nový trend mezi vlastníky může ohrozit férovost hry. Zdroj: Reuters

Fotbalovým impériem se může pochlubit i český miliardář Daniel Křetínský. Vlastní pražskou Spartu a má významný podíl v anglickém West Hamu.
2
Fotogalerie

Unie evropských fotbalových asociací (UEFA) varuje před vzrůstajícím trendem, kdy jeden podnikatel nebo jedna investiční skupina drží vlastnické podíly ve více klubech najednou. Podle hlavní řídící organizace evropského fotbalu to může narušovat férovost hry a pokřivit přestupový trh. „Zvyšuje se tak riziko, že proti sobě na hřišti nastoupí týmy, které mají stejného majitele či investora,“ uvádí UEFA.

Multiklubové vlastnictví může mít mnoho forem. Nejčastěji však vzniká tak, že si jeden investor koupí akciové podíly ve dvou nebo více organizacích. Existují i případy, kdy podnikatel zcela ovládá jeden klub a současně má vlastnické podíly v několika dalších. Investoři si sice zpravidla nesmějí kupovat větší balíky akcií ve více než jednom klubu v jednom státě, většinou však mohou investovat do několika týmů v rámci různých fotbalových soutěží.

Například americkému podnikateli Johnu Textorovi patří brazilský klub Botafogo a belgický Molenbeek, do toho vlastní čtyřicet procent akcií anglického Crystal Palace a minulý rok v prosinci si k tomu ještě za 800 milionů eur (zhruba devatenáct miliard korun) přikoupil francouzský tým Olympique Lyon. 

Saúdský princ koupil anglický fotbalový klub:

Video placeholde
Strčí do kapsy majitele klubů v Premier League: princ, který ovládá Newcastle United • Videohub

Americká investiční společnost 777 Partners zase vlastní italský Janov CFC, belgický Standard Lutych, francouzský Red Star FC a brazilský CR Vasco da Gama. Vedle toho má ještě minoritní podíly v několika dalších včetně třeba španělské Sevilly.

Fotbalovým impériem se může pochlubit i český miliardář Daniel Křetínský (spolumajitel vydavatele serveru E15.cz – pozn. red.). Ten ovládá pražskou Spartu a na podzim roku 2021 si za více než pět miliard korun pořídil 27procentní podíl v londýnském West Ham United.    

UEFA upozorňuje, že počet týmů s tímto typem vlastnictví v posledních letech prudce stoupá. Zatímco před deseti lety jich na celém světě bylo méně než čtyřicet, ke konci loňského roku jich organizace evidovala více než 180.

„Zastánci tohoto modelu tvrdí, že snižuje finanční riziko, protože i když se jednomu klubu nedaří, jeho vlastník pořád může přežít. U fanoušků však vyvolává protesty,“ píše sportovní reportér Samuel Agini z britského deníku The Financial Times. 

Zpráva UEFA také vyzdvihuje možné negativní dopady na fungování přestupového trhu. „Narůstá totiž procento přestupů, které cenově vyhovují investorům, neodpovídají ovšem reálným hodnotám,“ kritizuje UEFA. 

„Většina výměn hráčů v rámci multiklubových investičních skupin probíhá prostřednictvím bezplatných převodů nebo půjček, což znamená, že majitelé klubů neplatí za přestupy žádné poplatky,“ dodává UEFA. Organizace zatím neoznámila, zda proti této praxi bude podnikat nějaké kroky.