Úklid Fukušimy může trvat desítky let

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Japoncům podle expertů zřejmě bude trvat nejméně 30 let, než se vypořádají s následky poškození jaderné elektrárny ve Fukušimě. Japonská komise pro atomovou energii vyzvala provozovatele zařízení Tepco, aby do deseti let začal odstraňovat roztavené palivové tyče z poškozených reaktorů. Náprava škod ve Fukušimě bude zřejmě složitější než v případě americké elektrárny Three Mile Island, kde se s tímto úkonem začalo šest let po havárii, která se odehrála v roce 1979.

Přestože radiace od březnového zemětřesení a tsunami významně poklesla, zaměstnanci stále pracují ve velmi nebezpečných podmínkách. Vyřazování čtyř z šesti fukušimských reaktorů z provozu by mohlo ale začít už letos, pokud se do té doby podaří společnosti Tepco uvést elektrárnu do odpovídajícího stavu. Než se začne se složitým odklízením roztavených tyčí ze třech bloků, odstraní se nejdřív z nádrží vyhořelé palivo.

Téměř osm měsíců od vypuknutí fukušimské krize vláda tvrdí, že zařízení na uskladnění kontaminovaného odpadu nebudou k dispozici ještě nejméně tři roky, města ho tedy zatím navzdory zdravotním rizikům budou muset skladovat sama.

Aby splnila cíl do dvou let snížit zamoření na polovinu, musí přitom odstranit velké množství půdy. Po seškrábnutí čtyř svrchních centimetrů zeminy z polí ve fukušimské prefektuře vzniknou tři miliony tun odpadu, uvedlo ministerstvo zemědělství. To by zaplnilo 20 fotbalových stadionů.

„Snažíme se začít s úklidem tak brzy, jak to bude možné,“ řekl Reuters Tošiaki Kusano, úředník ve městě Fukušima. „Aby se tak stalo, musíme mluvit o tom, kde odpad skladovat. Ale nejsme schopni odpovědět na otázku obyvatel, jak dlouho tam zůstane,“ dodal.

Vláda dosud vyčlenila na dekontaminační práce 220 miliard jenů. Ministerstvo životního prostředí žádá na příští rok dalších 460 miliard. Podle odhadů by se však úklidové práce mohly vyšplhat na více než dvojnásobek.