Ukrajina chce mít na svém území policejní síly EU, Brusel je proti

Příslušník ukrajinské armády

Příslušník ukrajinské armády Zdroj: ctk

Ukrajina preferuje vyslání policejních sil Evropské unie do Donbasu před povoláním mírových jednotek OSN. Evropská komise ale takovou myšlenku odmítla. Stálý zástupce Ukrajiny v OSN Jurij Serhejev řekl, že Kyjev je přesvědčen, že mezinárodní pozorovatelská a kontrolní mise může přispět k plnění minských mírových dohod a ke skutečnému zastavení palby.

O vyslání mírových sil na východ Ukrajiny v minulých dnech hovořil ukrajinský prezident Petro Porošenko. Pozorovatelé OSN či EU by se podle ukrajinského plánu měli rozmístit jak na bojové linii oddělující armádu od povstaleckých oddílů, tak i na té části rusko-ukrajinské hranice, kterou Kyjev nekontroluje.

Povolání policejních sil EU by podle Serhejeva bylo rychlejší, protože vyslání mírových sil OSN může vzhledem ke složitému vyjednávání a komplikovanému financování trvat měsíce. „Proto jsme se přiklonili k policejnímu kontingentu, nikoli k mírovým silám OSN,“ řekl ukrajinský diplomat.

Eurokomisař Johannes Hahn: Přednostním cílem musí být, aby pozorovatelská mise OBSE (Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě) měla možnost dostát svému úkolu

Evropská komise ukrajinský návrh odmítla. Unijní komisař pro sousedskou politiku Johannes Hahn řekl, že dal Porošenkovi jasně najevo, že je třeba se koncentrovat na naplnění minské dohody. „Přednostním cílem musí být, aby pozorovatelská mise OBSE (Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě) měla možnost dostát svému úkolu,“ prohlásil Hahn podle agentury DPA. „Nechci spekulovat o jiných alternativách,“ citovala ho agentura APA.

Eurokomisař dodal, že v tomto ohledu zjevně nastal pokrok. „Domnívám se, že se tu v posledních hodinách věci zlepšily,“ poznamenal bez dalších podrobností.

Ukrajinský ministr zahraničí Pavlo Klimkin mezitím podle DPA nepřímo požádal o účast německých vojáků na možné mírové misi. „Jsem přesvědčen, že Německo by mělo převzít větší odpovědnost za řešení konfliktů v Evropě,“ řekl Klimkin v rozhovoru s německým bulvárním listem Bild.

Podle kyjevských médií je důvodem ukrajinského stanoviska zejména skutečnost, že vyslání mírových sil OSN by měla schválit Rada bezpečnosti, kde má Rusko právo veta. Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek ve čtvrtek v České televizi řekl, že Rusko v RB OSN žádost Kyjeva zablokuje, debata o tom je proto prý zbytečná. „Připadá mi, že se bavíme o něčem, co je trochu ztráta času,“ komentoval diskusi o návrhu Kyjeva.

Rusko je ostře proti

Serhejev konstatoval, že policejní kontingent EU by měl na Ukrajině působit pod záštitou OSN. „Takové kombinované varianty už v minulosti existovaly, například v Africe nebo bývalé Jugoslávii,“ řekl. Podle ukrajinských médií by misi EU zaštítěnou OSN Rada bezpečnosti schvalovat nemusela. Serhejev řekl, že OBSE, která je kontrolou příměří v Donbasu pověřena, svou misi naplnit nedokáže.

Rusko se proti vyslání nových pozorovatelů do Donbas ostře staví. Stálý ruský zástupce v OSN Vitalij Čurkin prohlásil, že cílem Porošenkova návrhu je „pohřbít minské dohody,“ které s žádným takovým krokem nepočítají.

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier vidí možnost vyslání nových mírových sil na Ukrajinu až v případě, že bude zajištěno pevné příměří. S nasazením mírových sil by podle něj musely souhlasit obě bojující strany, řekl agentuře DPA. Než se tak stane, je podle německého ministra třeba zajistit bezpodmínečné plnění funkcí mise OBSE.

Příští úterý se v Paříži uskuteční schůzka ministrů zahraničí Německa, Francie, Ruska a Ukrajiny, kteří budou debatovat o dodržování podmínek mírového ujednání na východní Ukrajině.