Ukrajina prožívá nejhorší krizi od roku 1991

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Klíčová data v dějinách Ukrajiny od získání nezávislosti na Sovětském svazu v roce 1991:
24. srpna 1991 - Nejvyšší sovět Ukrajiny vyhlásil státní nezávislost, oficiální název země byl změněn na Ukrajinská republika.
1. prosince 1991 - Obyvatelé v referendu potvrdili více než 90 procenty hlasů akt vyhlášení nezávislosti. Prvním prezidentem Ukrajiny byl zvolen dosavadní předseda Nejvyššího sovětu Ukrajinské SSR Leonid Kravčuk.
8. prosince 1991 - Prezidenti Ruska a Ukrajiny Boris Jelcin a Leonid Kravčuk a předseda Nejvyšší rady Běloruska Stanislav Šuškevič podepsali takzvanou bělověžskou dohodu o vytvoření Společenství nezávislých států (SNS), která ukončila po 69 letech existenci Sovětského svazu.
5. května 1992 - Vyhrotila se situace kolem Krymu, který 1954 daroval tehdejší sovětský vůdce Nikita Chruščov Ukrajincům u příležitosti 300. výročí připojení Ukrajiny k Rusku. Krymský parlament schválil „akt státní nezávislosti Krymské republiky“. Na nátlak Kyjeva své rozhodnutí odvolal, Krym ale získal rozsáhlé pravomoci.
14. června 1994 - V Lucemburku byla podepsána dohoda o partnerství a spolupráci mezi Ukrajinou a Evropskou unií.
24. března 1999 - Parlament ratifikoval tři dohody o statusu a rozdělení někdejší sovětské černomořské flotily. Ruská část bude mít do roku 2017 základnu v ukrajinském Sevastopol na Krymu.
16. září 2000 - Zmizel šéfredaktor internetového opozičního deníku Ukrainska Pravda Georgij Gongadze, který upozorňoval na korupci a kritizoval i prezidenta Leonida Kučmu. Později bylo jeho bezhlavé tělo nalezeno na skládce; vražda otřásla zemí a stala se největší kriminální aféru od pádu komunismu. Koncem ledna 2012 byl za ni na doživotí odsouzen bývalý policejní generál Oleksij Pukač, vyšetřován byl i Kučma.
15. prosince 2000 - Definitivně byl zastaven provoz jaderné elektrárny v Černobylu, jejíž havárie z dubna 1986 zůstává nejhorší civilní jadernou katastrofou.
8. září 2005 - Prezident Juščenko odvolal po vzájemných sporech vládu Julije Tymošenkové.
1. ledna 2006 - Ruský Gazprom zastavil dodávky plynu na Ukrajinu, což zasáhlo i další evropské země. K zastavení dodávek Gazprom sáhl po neúspěšném jednání s Ukrajinou o zvýšení ceny za ruský plyn na západoevropskou úroveň. Přerušení dodávek ruského plynu zasáhly nejen Ukrajinu i na přelomu let 2008 a 2009.
26. března 2006 - Parlamentní volby vyhrála Janukovyčova proruská Strana regionů. Parlament po vleklé krizi schválil 5. srpna koaliční vládu premiéra Janukovyče.
30. září 2007 - Předčasné volby opět vyhrála Strana regionů. V parlamentu ale získaly těsnou většinu dvou hlasů strany „oranžové revoluce“ a premiérkou se stala Tymošenková.
2. dubna 2008 - NATO na summitu v Bukurešti nezařadilo Ukrajinu společně s Gruzií do programu přípravy na budoucí členství zemí v NATO.
7. února 2010 - Ve druhém kole prezidentských voleb zvítězil Janukovyč, který porazil Tymošenkovou rozdílem necelých čtyř procent hlasů.
1. října 2010 - Ústavní soud rozhodl o opětném posílení prezidentských pravomocí, když označil za nezákonný způsob jejich omezení v roce 2004. Rozhodnutí vyvolalo protesty.
24. května 2011 - Policie zadržela Tymošenkovou, která byla v říjnu téhož roku odsouzena k sedmi letům vězení za to, že v roce 2009 zneužila pravomoc, když podepsala nevýhodnou dohodu o dovozu ruského plynu. Rozsudek vyvolal na Západě protesty.
21. dubna 2012 - Ruský prezident Dmitrij Medveděv a Janukovyč se dohodli na tom, že ruská černomořská flotila bude moci setrvat v Sevastopolu i po roce 2017. Opozice dohodu označila za vlastizrádnou.
28. října 2012 - Parlamentní volby vyhrála Strana regionů. Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) označila volby za „ústup od demokracie“. EU vyjádřila lítost nad „nedostatky“ ve volebním procesu.
29. listopadu 2013 - Ukrajina na summitu Východního partnerství ve Vilniusu nepodepsala dlouho plánovanou asociační dohodu s EU. Setrvala tak na svém překvapivém obratu z 21. listopadu. Odmítnutí vyvolalo kritiku Západu i masivní demonstrace, který si v posledních dnech vyžádaly již desítky obětí na životech.
21. února 2014 - Prezident Janukovyč potvrdil dohodu s opozicí s tím, že vypíše předčasné prezidentské volby a bude souhlasit s návratem ke znění ústavy z roku 2004, tedy s omezením prezidentských pravomocí. Oznámil rovněž, že hodlá vytvořit koaliční vládu národní jednoty.