Ukrajinci volí. Získá Janukovyč parlamentní většinu?

Pouťová atrakce. Každý může uštědřit ránu prezidentovi a nechat se při tom vyfotit

Pouťová atrakce. Každý může uštědřit ránu prezidentovi a nechat se při tom vyfotit Zdroj: E15 Pavla Palascakova

Ukrajinci se v neděli chystají k parlamentním volbám, ve kterých svede opozice boj s vládní Stranou regionů a prezidentem Viktorem Janukovyčem. Protivníkům současného režimu se podařilo částečně spojit a koordinovat postup, ani tak však není vůbec jisté, že vládnoucí partaj nezíská v zákonodárném orgánu většinu.

Nejznámější tvář opozice, někdejší premiérka Julija Tymošenková, jako vězněná osobně kandidovat nemůže. Její strana Vlast se však stala platformou spojené opozice. V poslední době získalo na popularitě také uskupení Udar v čele s boxerským šampionem Vitalijem Kličkem. Ve spolupráci dvou vůdčích uskupení jsou však značné rezervy, bojovné vzkazy Tymošenkové z vězení vyzněly dost naprázdno. „Ukrajinská politika má mnohá specifika a jedním z nich je, že když nedosáhnete dohody před volbami, nedosáhnete ji ani po nich,“ povzdechl si Arsenij Jaceňuk, který expremiérku v klání zastupuje.

Komunisté si v Kyjevě zaplatili reklamní plochu na obrovské obrazovceKomunisté si v Kyjevě zaplatili reklamní plochu na obrovské obrazovce | E15 Pavla PalascakovaKomunisté si v Kyjevě zaplatili reklamní plochu na obrovské obrazovce

Ani na kyjevském náměstí Nezávislosti, které je symbolem oranžové revoluce v roce 2004, pár dní před hlasováním nic nenapovídá, že by se Ukrajinci sjednotili proti prezidentovi a chystali se znovu do ulic. Pokud se zde k nějakému převratu schyluje, tak leda k rudému. Hlavní třídu Chreščatyk lemují hlavně billboardy komunistické strany. Heslo, které v ruštině slibuje, že buržuje čeká poslední den, kontrastuje s luxusními obchody na hlavní nákupní ulici. Komunisti, podle průzkumů čtvrtá nejsilnější politická síla, na kampani skutečně nešetřili a jako jedni z mála si zaplatili i reklamní plochu na obrovské obrazovce přímo na náměstí. Opozice na propagaci však nerezignovala zcela, v půlce Chreščatyku rozbila městečko propagačních stánků. Kolem desáté večer je už vchod zatarasený židlemi, uprostřed ohrazení pár mladíků využilo velké televize ke sledování fotbalového zápasu. Jediný, kdo má zájem kolemjdoucí ještě o něčem přesvědčovat, je čilý stařík původem z Litvy, který se představuje jako Erik.

Čtěte také:

Hvězda boxera Klička stoupá, jeho strana začíná vést opozici

Ukrajina musí odškodnit nezákonně zatčeného exministra

„Bojuji za Juliji Volodymyrivnu, protože jsem se sám narodil ve vězení, na Solovkách,“ líčí rodinnou historii v gulagu. S expremiérkou prý spolupracoval šest let a je přesvědčen o její nevině. Janukovyčovu kriminální minulost však odsuzuje. „Seděl dvakrát a má to v povaze, kriminálníci u nás vytvářejí zákony a tak pak formují celý národ,“ dodává.

Agitační kout opozice trochu připomíná pouť. K dispozici je deska, na níž je vyobrazen boxer, uštědřující prezidentovi přesný direkt. Hlava útočníka je přitom vyříznutá, aby si za ceduli mohli stoupnout zájemci o fotografii. Nejvýmluvnější je „atrakce“, kterou tvoří velká hromada exkrementů, na jejímž vrcholu je zapíchnutá vlajka Strany regionů. „Opatrně, nevstupovat,“ varuje nápis.

Uvězněná Julija Tymošenková kandidovat nemůže. Z vězení alespoň posílala bojovné vzkazyUvězněná Julija Tymošenková kandidovat nemůže. Z vězení alespoň posílala bojovné vzkazy | E15 Pavla PalascakovaUvězněná Julija Tymošenková kandidovat nemůže. Z vězení alespoň posílala bojovné vzkazy

Do voleb ale zřejmě více než emotivní výzvy opět promluví dosud nepřežité rozpory mezi východem a západem státu a odlišné názory jejich obyvatel na budoucí směřování Ukrajiny. Zatímco západ přeje opozici a vidí zemi v Evropské unii a NATO, východ věří ve výhodnost ekonomického spojení s Ruskem. Roli bude také hrát, kolik Ukrajinců skeptických k oběma táborům a nevěřících ani ve férovost hlasování zůstane raději doma.

Od naší zpravodajky