Ukrajinská armáda útočí na separatisty. Nepokoje v Oděse mají už 42 obětí

Ukrajinská armáda na východě země

Ukrajinská armáda na východě země Zdroj: ctk/AP

Ukrajinské vládní jednotky v pátečních ranních hodinách zahájily útok na proruské separatisty ve východoukrajinských městech Slavjansk a Kramatorsk. Podle ministra Arsena Avakova už ukrajinská armáda dobyla zpět některá kontrolní stanoviště separatistů. Avakov také potvrdil, že členové proruských milicí zaútočili na armádní helikoptéry. Zemřel jeden pilot, desítky mrtvých si vyžádaly nepokoje v Oděse.

Protiteroristická operace je zaměřena na osvobození rukojmích, separatisté musejí složit zbraně a opustit obsazené administrativní budovy, uvedl Avakov na Facebooku. Podle něj armáda, jednotky ministerstva vnitra a Národní garda Slavjansk obklíčily a ovládají devět kontrolních stanovišť.

Operace probíhá pomaleji, než se očekávalo, uvedl úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov. Proruští ozbrojenci totiž používají lidské štíty. „Žádáme, aby teroristé, sabotéři a všichni, kteří zvedli zbraně proti naší zemi, aby tyto zbraně složili, vzdali se, propustili rukojmí a opustili (okupované) budovy úřadů,“ řekl Turčinov s tím, že ozbrojenci se ukrývají v obytných budovách, na které nesmí ukrajinští vojáci podle rozkazu opětovat palbu.

Povstalci prý sestřelili dva vrtulníky

Jeden z vůdců povstalců a samozvaný slavjanský starosta Vjačeslav Ponomarjov ruské agentuře Interfax řekl, že jeho lidé sestřelili dva vrtulníky, přičemž jeden pilot byl zabit a druhý zajat. Podle Avakova použili separatisté proti ukrajinským silám těžké zbraně včetně granátometů a ručních protileteckých střel.

Později tuto informaci potvrdilo v prohlášení ministerstvo obrany, které zároveň zvýšilo počet mrtvých na dva. Uvedlo také, že stroje byly zasaženy přenosnými protiletadlovými raketami, což vyvrací tvrzení Ruska, že město je v rukou civilního obyvatelstva, jež vzalo do rukou zbraně.

Ponomarjov přiznal také jednoho mrtvého a několik zraněných na straně vzbouřenců. Podle agentury povstalci tvrdí, že už sestřelili tři armádní vrtulníky Mi-24, a helikoptéry se teď drží dál od města.

Ukrajina, útok armadyUkrajina, útok armady | ctkUkrajinský voják bojuje v ulicích Slavjanska (Zdroj: ČTK/AP)

Ukrajinská tajná služba SBU upřesnila, že jeden bojový vrtulník Mi-24 byl sestřelen, přičemž jeden člen posádky zahynul a druhý byl zajat. Druhý vrtulník, který letěl v tandemu, byl nucen přistát. Zasažen byl i třetí stroj s lékaři, z nichž jeden utrpěl zranění.

Podle Avakova použili separatisté proti ukrajinským silám těžké zbraně, včetně granátometů a ručních protiletadlových střel.

Bojová pohotovost

Ve Slavjansku vzbouřenci podobně jako v dalších městech na východě Ukrajiny ovládají klíčové úřady a navíc už týden zadržují skupinu inspektorů OBSE, včetně jednoho podplukovníka české armády.

Agentura RIA Novosti oznámila, že nad městem krouží vrtulníky a separatisté varovali více než 100 000 obyvatel města prostřednictvím sirén a kostelních zvonů před útokem. V centru Slavjansku je ale klid, tvrdí agentura ITAR-TASS. Avakov občany Slavjansku varoval, aby nevycházeli ven. Ukrajinské ozbrojené síly mají bojovou pohotovost. Ozbrojenci přitom ještě ve středu na východě země ovládli další dvě města.

Opustili prokuraturu

Proruští separatisté ve východoukrajinském městě Luhansk po ohlášení útoků ukrajinské armády bez střetu opustili tamní sídlo prokuratury, které spolu s dalšími úřady obsadili v úterý.

„Osvobození budovy bylo výsledkem jednání. V současné chvíli tam pracovníci prokuratury ještě nejsou, je tam operativní skupina vyšetřovatelů,“ sdělila podle Interfaxu mluvčí luhanské prokuratury. Nikdo z „aktivistů“, kteří budovu obsadili, není uvnitř ani nikde v okolí.

Oděsa v plamenech

Boje se naopak přesouvají do dalších částí Ukrajiny. Nejméně čtyři mrtvé a patnáct zraněných si podle místní policie vyžádaly srážky, které dnes v centru Oděsy na jihu Ukrajiny vypukly mezi proruskými a proukrajinskými demonstranty. Oznámila to ukrajinská agentura Unian. Místní policie podle agentury Reuters upřesnila, že muž podlehl střelnému zranění do hrudi a levé plíce.

„Stoupenci Ruska napadli účastníky pochodu za jednotnou Ukrajinu,“ napsala agentura Unian; na počátku pochodu prý byl průvod fotbalových fanoušků, k nimž se přidali i lidé s ukrajinskými vlajkami v rukou. Po zpěvu ukrajinské hymny však na průvod zaútočili mladíci s baseballovými pálkami. Do rvačky se pak údajně zapojilo několik tisíc lidí.

Potyčky se mezitím rozšířily do dalších ulic černomořského přístavního města, uvedl Unian. Separatisté jsou prý vyzbrojeni nejen plynovými, ale i automatickými zbraněmi, mačetami, baseballovými pálkami a zápalnými lahvemi, zatímco přívrženci jednotné Ukrajiny vrhají dlažební kostky z rozebíraných chodníků. Policii se nedaří nastolit pořádek.

Naopak podle ruské agentury ITAR-TASS „masové nepokoje v centru Oděsy vyprovokovalo asi 1500 radikálně naladěných stoupenců kyjevského režimu a fotbalových 'ultras'“. Zamaskovaní radikálové z nacionalistického hnutí Pravý sektor prý skandují hesla „Sláva Ukrajině!“ a „Smrt nepřátelům!“. Střetli se však s aktivisty, protestujícími proti uzurpaci moci na Ukrajině, a žádajícími vyhlášení referenda o federalizaci země a povýšení ruštiny na úřední jazyk. Ranění jsou podle ITAR-TASS na obou stranách a i mezi policisty, kteří se pokoušejí rozdělit znesvářené tábory. Na ulici prý začínají vyrůstat barikády.

Při potyčkách byl podpálen Dům odborů, jakož i před ním stojící stanový tábor odpůrců nynějšího ukrajinského režimu. Neštěstí si vyžádalo nejméně 38 životů.

Moskva je znepokojena

Podle Moskvy Kyjev dnešní „trestnou operací“ na jihovýchodě Ukrajiny zmařil poslední naději na životaschopnost ženevských dohod o vyřešení ukrajinské krize. Prohlásil mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov.

Mluvčí zároveň sdělil, že v oblasti operace se nachází Putinův zmocněnec Vladimir Lukin, s nímž Moskva prý ztratila kontakt. Lukin byl podle Peskova vyslán ve čtvrtek večer, aby vyjednal propuštění zadržovaných vojenských inspektorů OBSE. Minulý týden se jich tam zmocnili proruští separatisté a zatím je odmítají propustit.

„Od zahájení trestné operace ruská strana zatím nemůže s Lukinem navázat kontakt,“ uvedl Peskov. Obvinil přitom Kyjev, že jeho „válečné letectvo ostřeluje civilní sídliště“ a vyzval k zajištění bezpečnosti Lukina a ruských i jiných zahraničních novinářů.

Americký prezident Barack Obama a německá kancléřka Angela Merkelová po jednáních ve Washingtonu pohrozili Rusku za chování vůči Ukrajině dalšími sankcemi. „Jde o porušení poválečného uspořádání Evropy,“ řekla Merkelová. „Další krok bude ve znamení širších sankcí, která zasáhnou celá odvětví,“ pohrozil Obama.

Moskva naopak ústy svého zástupce v Radě bezpečnosti OSN Vitalije Čurkina obvinila Kyjev, že „za povzbuzování svých západních sponzorů“ masivně použil vojenskou sílu, čímž zničil poslední naději na splnění ženevských dohod o mírovém východisku z krize. „Rusko vyslalo bandy kriminálníků na Ukrajinu a náhle zjišťuje, že tato směsice se může vymknout jeho kontrole,“ komentoval situaci francouzský vyslanec při OSN Gérard Araud.

Brusel žádá propuštění pozorovatelů OBSE

Evropská unie sleduje vývoj na Ukrajině s rostoucím znepokojením. Unie žádá okamžité ukončení akcí ozbrojených separatistických skupin, uvolnění nelegálně okupovaných budov a propuštění všech zadržovaných, včetně pozorovatelů OBSE. „Je třeba zdrženlivost, ale zároveň uznáváme odpovědnost státu za zajištění suverenity a územní celistvosti,“ prohlásila mluvčí Maja Kočijancičová.

Evropská unie čeká, že se Rusko připojí k jejím výzvám na uklidnění situace na rychlé uvedení dohody z Ženevy do praxe, poznamenala mluvčí jen nedlouho poté, co mluvčí Kremlu uvedl, že dohoda není po dnešní ukrajinské akci životaschopná.