Ukrajinská krize dopadá i na německou ekonomiku

Kontrola plynových turbín Siemensu

Kontrola plynových turbín Siemensu Zdroj: Siemens

Ukrajinská krize má čím dál větší dopady na německé hospodářství. Svaz německého strojírenského průmyslu (VDMA) kvůli ní výrazně snížil odhad letošního růstu produkce. Ukrajinská krize přispěla i ke zhoršení výhledu německého výrobce sportovních oděvů a obuvi Adidas.

VDMA nyní předpokládá, že letošní produkce německého strojírenského sektoru stoupne pouze o jedno procento, namísto dříve předpokládaných tří procent. „Konflikt s Ruskem nezanechává stopy pouze na vzájemném obchodě (mezi Ruskem a Německem). Všeobecně tlumí poptávku na trzích, které jsou důležité pro naše odvětví,“ uvedl hlavní ekonom VDMA Ralph Wiechers.

Znepokojení vyjádřil také šéf německého průmyslového koncernu Siemens Joe Kaeser, podle kterého současné geopolitické napětí představuje „vážné riziko pro hospodářský růst v Evropě“.

Bilionový export do Ruska

Německý export do Ruska loni dosáhl 36,1 miliardy eur (zhruba bilion korun) a strojírenství se na něm podílelo více než třetinou. Německý tajemník pro vztahy s Ruskem a východními státy Gernot Erler uvedl, že podle některých odhadů by se měl vývoz do Ruska snížit o čtyři až šest miliard eur. Rusko bylo v loňském roce 11. největším obchodním partnerem Německa.

V prvních čtyřech měsících letošního roku se export německých firem propadl o 14 procent. Podle některých podnikatelských sdružení ohrožuje pokles vývozu do Ruska zhruba 25.000 pracovních míst v Německu.

Německá centrální banka tento měsíc uvedla, že růst německé ekonomiky se ve druhém čtvrtletí pravděpodobně zastavil. Přispěly k tomu prý geopolitické problémy, včetně ukrajinské krize, a také násilí na Blízkém východě. Německá ekonomika je největší v Evropě, představuje hlavní motor hospodářského oživení eurozóny a závisí na ní řada českých podniků.

Členské státy Evropské unie proti Rusku v souvislosti s jeho postupem v ukrajinské krizi. Sankce se mimo jiné týkají přístupu na finanční trhy, obchodu se zbraněmi či dodávek vyspělých technologií pro ropný průmysl.