Ukrajinská opozice: Změny ve vládě nestačí, chceme Janukovyčovu demisi

Protivládní protesty v Kyjevě

Protivládní protesty v Kyjevě Zdroj: CTK/AP

Na mimořádné schůzi parlamentu 28. ledna se změní vláda. Připustil to ukrajinský prezident Viktor Janukovyč. Hlava státu také slíbila pozměnit nedávno přijaté sporné zákony, zpřísňující postihy demonstrantů. To ale demonstrantům nestačí. Opozice žádá prezidentovu rezignaci, jak prohlásil opoziční předák Kličko.

Nepokoje se mezitím lavinovitě šíří na západě Ukrajiny. Demonstranti dokonce obsadili některá sídla oblastních samospráv. Členové radikálního jádra opozice v noci na dnešek pronikli také do budovy ukrajinského ministerstva zemědělství v centru Kyjeva.

Útočníci v Kyjevě rozbili skla v přízemních oknech i dveřích a dostali se dovnitř, ochranka ministerstvo vyklidila. Do úřadu prý pronikli aktivisté opozičního hnutí Společná věc (Spilna sprava), které provládní média označují za ultranacionalistické. Vůdce útočníků Oleksandr Danyljuk oznámil, že v sídle ministerstva zemědělství zřizuje „štáb národní gardy“.

Veřejnost dnes šokovalo video, na němž policisté vyslýchají nahého muže stojícího ve sněhu. Na jeho těle jsou patrné podlitiny. Policisté zadrženého pohlavkují a fotografují se s ním. Vnitro se za chování „mužů oblečených do policejních uniforem“ omluvilo a slíbilo, že incident vyšetří. Teploty se nyní v Kyjevě pohybují pod hranicí deseti stupňů mrazu.

Masové útoky proti oblastním zastupitelstvům hlásí regionální média ze Lvova, Rovna, Ternopilu, Ivano-Frankivska, Chmelnyckého, Sum, Vinnycji, Poltavy, Čerkas, Černivců, Lucka a Žytomyru. Povstalci údajně udržují kontakt s kyjevským Náměstím nezávislosti, které je od počátku prosince centrem protivládního odporu.

Ve Lvově a Rovně, kde sídla samospráv padla do rukou davu, v noci na dnešek vyrostly barikády, které stoupenci opozice vystavěli z obavy před útokem zásahových jednotek. Ve Lvově demonstranti blokují výjezdy z kasáren policie a armády, aby zabránili jejich případnému nasazení v Kyjevě.

Důležitý úřad šéfů oblastí, obdobný českým krajským hejtmanům, je pod kontrolou ukrajinského prezidenta, který vedení oblastí v souladu s ústavou sám jmenuje. Na západě země, kde má prezidentská Strana regionů slabý vliv, jsou správci oblastí často považováni za nepřátelské exponenty režimu.

Povstalci hlídají obsazenou budovu ministerstva zemědělství v KyjevěPovstalci hlídají obsazenou budovu ministerstva zemědělství v Kyjevě | CTK/AP„Vláda pro lidi,“ hlásá graffiti na budově kyjevského ministertva zemědělství, kterou hlídají protivládní povstalci (foto: ČTK/AP)

Ve Lvově podle agentury Unian vypovědělo poslušnost dokonce místní oblastní vedení prezidentské Strany regionů. Ukrajina se podle lvovských zastupitelů strany ocitla na hranici občanské války a rozpadu, vládní stranický program se neplní. Strana by měla svolat mimořádný sjezd a zvolit nové vedení.

Poslanec opoziční strany Vlast (Baťkivščyna) Andrij Parubij, který na kyjevském náměstí Nezávislosti (Majdan Nezaležnosti, zkráceně Majdan) velí silám sebeobrany, dnes akce demonstrantů v západoukrajinských regionech podpořil.

„Jde o rozšíření působnosti Majdanu, jehož příkazům se v oblastech podřizují,“ řekl listu Ukrajinska pravda. Akce opozice v regionech podle Parubije umožnila skutečnost, že ministerstvo vnitra stáhlo policejní síly do Kyjeva. „Je to naše velké vítězství,“ řekl poslanec.

Pomoc Ukrajinců žijících v Praze
Ukrajinci, kteří žijí dlouhodobě v Praze, shání pomoc na podporu demonstrantů ve své vlasti. Organizují sbírky peněz i materiální pomoci. Pro ukrajinské novináře a lékaře chtějí nakoupit neprůstřelné vesty, shromažďují léky nebo teplé oblečení. ČTK to řekla jedna z organizátorek pomoci.