Ukrajinské volby: pohanka, puberťáci a beznaděj

Volby na Ukrajině

Volby na Ukrajině Zdroj: ctk

Ukrajinská opozice vytvořila dojem, že nedělní parlamentní volby budou pro budoucnost země obzvlášť důležité. Lidé o tom sice silně pochybovali, ale bylo pro ně výhodné se této hry účastnit. Čím je totiž více v sázce, tím vyšší je cena každého hlasu. „Podle našeho hodnocení je podplácení voličů největším problémem těchto voleb,“ říká šéf organizace Výbor voličů Oleksandr Černenko.

K nákupu hlasů se samozřejmě používají peníze, ale to není zdaleka vše. „Jde také například o pořádání různých akcí, roznášení rozmanitého zboží, opravu budov,“ vypočítává specialista na porušování volebních pravidel Oleksandr Borobač. Ukrajinským ekvivalentem českého volebního guláše je přitom pohanka.

Černenko věří, že podplácení lidí bylo letos masové, i když zřejmě nepříliš účinné. „Podplácení funguje pouze v případě, že se jím zabývá jen jeden kandidát v obvodu,“ tvrdí a dodává, že zvlášť v Kyjevě letos roznášelo peníze tolik uchazečů, že lidé už byli zmatení a zapomínali, od koho co vzali, a pro koho tedy mají hlasovat.

Borovač také míní, že efektivita podplácení není z tohoto důvodu vysoká, a vidí i světlejší stránku zběsilé honby za hlasy. „Voličům se to líbí, říkají, že by bylo dobré, kdyby se volby odehrávaly jednou, nebo dokonce dvakrát do roka, protože se před nimi vyřeší mnoho problémů,“ podotýká, „a já jim vždycky vzkazuji: berte vše, co vám dají, o co vás okradli, protože jen kradené mohou takto rozdávat, a hlasujte podle rozumu a srdce.“

Na volbách se snažil zbohatnout kdekdo. „Když si vyfotíte jen stánek, bude to zadarmo, ale jestli chcete osobní fotku se mnou, dejte mi tři eura,“ vyrukoval s nabídkou mladý muž, který rozdával v Kyjevě letáky ve stánku komunistů. Těžko říci, zda to byl jen najatý brigádník nebo straník, který má přes levicové smýšlení hodně flexibilní názory na kapitalismus.
Dalším fenoménem voleb bylo mládí. Z některých plakátů se usmívali lidé, po kterých by chtěl každý poctivý hospodský občanku. Platí to třeba pro nacionalistickou Svobodu, ale hlavně pro UDAR Vitalije Klička.

Například na propagačním materiálu pro kyjevský obvod číslo 220 drží známý boxer otcovsky ruku na rameni kandidáta Ivana Fiščenka, který uvádí ročník narození 1988. Na fotografii s kolegy pod heslem „Sami si vytvoříme život“ vypadá téměř nejstarší. Jako pracovník reklamní agentury se na spoluobčany snažil zapůsobit podivným komiksem, ve kterém vystupuje v obleku Supermana.

Urputná snaha neokoukaných tváří však zřejmě často vyšla nazmar. Mnoho Ukrajinců sice nemá v lásce Stranu regionů, ale nevěří ani vězněné expremiérce a dalším představitelům opozice. Ať už zvítězí kdokoli, žádné změny nenastanou, ozývalo se často. „Vzkažte v Česku, že Tymošenková ukradla půl Ukrajiny a já teď mám menší důchod,“ požádala v centru metropole babička, která očividně nemá pochopení pro mezinárodní výzvy k osvobození političky.

Kyjev - od naší zpravodajky