Ukrajinskou vládu čekají personální změny, opoziční předák Kličko chce být prezidentem

Ukrajinci nechtějí vládě ustoupit. Stále požadují její demisi

Ukrajinci nechtějí vládě ustoupit. Stále požadují její demisi Zdroj: CTK

Ukrajinská vláda má zřejmě namále. Vládní Strana regionů totiž podpořila požadavek opozice na výrazné personální změny. Kabinet by se měl obměnit až z devadesáti procent. Tisíce Ukrajinců již několik týdnů protestují proti rozhodnutí vlády odložit podpis dohody o přidružení země k Evropské unii. Mezitím jeden z opozičních předáků Vitalij Kličko oficiálně oznámil kandidaturu v prezidentských volbách.

Demisi premiéra Mykoly Azarova, ministra vnitra Vitalije Zacharčenka a řady dalších členů kabinetu požaduje opozice od brutálního policejního zásahu na konci listopadu, při němž byly desítky demonstrantů v centru Kyjeva zraněny. Prezident Viktor Janukovyč v minulých dnech oznámil, že osoby odpovědné za neúměrný policejní zákrok budou potrestány. Částečně už svůj slib splnil - o víkendu odvolal kyjevského starostu Oleksandra Popova, trestně stíháni jsou další tři vysoce postavení úředníci městské správy a státní policie.

Prezident Ukrajiny Viktor JanukovyčPrezident Ukrajiny Viktor Janukovyč | CTK/APPrezident Ukrajiny Viktor Janukovyč

Janukovyč zároveň naznačil, že trestu neujdou ani úředníci zodpovědní za přípravu textu asociační smlouvy s Evropskou unií. Tu prezident v listopadu na poslední chvíli odmítl podepsat k velkému překvapení bruselské exekutivy a ukrajinské opozice. Média po prezidentově hrozbě začala spekulovat, že s úřadem se rozloučí ministr hospodářství Ihor Prasolov, ministr zahraničí Leonid Kožara a ministr průmyslu Mychajlo Korolenko. Jejich proviněním prý bylo, že prezidenta včas neupozornili na úskalí spojená s podpisem asociační smlouvy.

Stovka poslanců vládní strany je údajně pro demisi vlády

Prohlášení o zásadních personálních změnách je podle některých ukrajinských komentátorů pro vládu fakticky rozsudkem smrti. V médiích se objevila nepotvrzená informace, že pro demisi celé Azarovovy vlády bude hlasovat až stovka poslanců Strany regionů. To by spolu s hlasy z opozičního tábora k vyslovení nedůvěry bohatě stačilo.

Blížící se reformu kabinetu dnes potvrdil i šéf parlamentu Volodymyr Rybak. Agentuře Unian řekl, že Janukovyč bude o změnách ve vládě informovat „v nejbližší době“.

Centrum Kyjeva mezitím dál okupují aktivisté opozice. Na náměstí Nezávislosti, které se změnilo v hlavní základnu opozičních demonstrantů, je trvale ve dne i v noci kolem 5000 lidí. Každý z minulých tří víkendu se tento počet prudce zvýšil, když na náměstí přišly demonstrovat podporu prozápadnímu kurzu statisíce lidí.

Další velkou demonstraci podle agentury Unian chystá opozice už na úterý, kdy prezident Janukovyč odcestuje do Moskvy. V Kremlu je podle ruských médií připravena k podpisu série hospodářských dohod, které by měly „stabilizovat“ styky Kyjeva s Moskvou. Opozice se obává, že prezident se v Rusku zaváže ke vstupu země do euroasijské celní unie, kterou Rusko postupně buduje v postsovětském prostoru jako protiváhu Evropské unie.

Kličko bude kandidovat v prezidentských volbách, boxu zanechal
Boxerský mistr světa v těžké váze Vitalij Kličkov v sobotu nabádal, že je zapotřebí milionová účast, aby Janukovyč vyslyšel hlas lidu.Boxerský mistr světa v těžké váze Vitalij Kličkov v sobotu nabádal, že je zapotřebí milionová účast, aby Janukovyč vyslyšel hlas lidu. | CTK/APVůdce ukrajinské opoziční strany UDAR Vitalij Kličko se definitivně rozhodl kandidovat v příštích prezidentských volbách. Oznámila to agentura Interfax-Ukrajina. Volby čekají Ukrajince počátkem roku 2015 a dosavadní prezident Viktor Janukovyč bude nejspíš post obhajovat. Kličko se dnes zároveň vzdal titulu profesionálního mistra světa v boxu.
Dvaačtyřicetiletý Kličko je držitelem mistrovského pásu v těžké váze organizace WBC. V profesionálním ringu stál sedmačtyřicetkrát, jen dvakrát byl poražen. Jednačtyřicet jeho soubojů skončilo pro soupeře k. o. Jeho mladší bratr Vladimir je mistrem světa v těžké váze organizací WBO, IBF, IBO a WBA.
V prezidentských volbách by podle Klička opozice rozdělená do několika politických stran měla postavit společného kandidáta. „Jen spojeným úsilím máme možnost postavit se nynější státní moci. Pokud to nedokážeme, objeví se mnoho 'technických' kandidátů, kteří nám vezmou hlasy,“ konstatoval Kličko.
Kyjevská média ale o možnosti opoziční dohody o společném kandidátovi pochybují. Nynější bouřlivé protesty proti Janukovyčovi vedou společně tři opoziční strany a všichni jejich vedoucí představitelé uvažují o účasti ve volbách. Kromě Klička je to šéf národně orientované strany Svoboda Oleh Ťahnybok a vůdce parlamentní frakce strany Vlast Arsenij Jaceňuk.
Při minulých prezidentských volbách v roce 2010 byla situace mnohem jasnější - hlavním oponentem Janukovyče byla charismatická a energická Julija Tymošenková. S nynějším prezidentem tehdy prohrála jen těsně, ale krátce po volbách byla obviněna ze zneužití premiérského úřadu a odsouzena na sedm let do vězení. Voleb v roce 2015 se tak pravděpodobně nezúčastní.
Její stranu Vlast nyní fakticky vede Jaceňuk, který ovšem podle médií potřebné charisma nemá. Radikální nacionalista Ťahnybok se o úřad prezidenta už v roce 2010 pokoušel, ale s pramalým úspěchem.
Průzkumy veřejného mínění dávají zatím Kličkovi slušné šance. Zatím poslední z nich provedený v říjnu ukázal, že v prvním kole by sice Janukovyč zřejmě vyhrál, ve druhém by ho ale Kličko porazil.