Ukrajinský parlament zamítl rezignaci premiéra Jaceňuka

Arsenij Jaceňjuk

Arsenij Jaceňjuk Zdroj: ctk

Ukrajinský parlament dnes zamítl rezignaci premiéra Arsenije Jaceňuka. Premiér a spolu s ním i celá vláda odstoupili minulý týden po odchodu dvou politických stran z vládní koalice.

Pro Jaceňukovu rezignaci hlasovalo jen 16 poslanců, přičemž pro potvrzení demise bylo zapotřebí 226 hlasů.

Důvodem Jaceňukova rozhodnutí odejít z čela vlády byla rovněž neochota sněmovny schválit zákon o rozpočtových úpravách, které mají zajistit pokračování armádní ofenzivy proti proruským povstalcům na východě země.
Parlament na svém dnešním mimořádném zasedání dodatky k rozpočtu, které vláda požadovala ke zvýšení financování armády, odsouhlasil, sdělil předseda zákonodárného sboru Oleksandr Turčynov.

Dvojvládí

S demisí předsedy vlády po odchodu hnutí UDAR a strany Svoboda z vládní koalice od začátku nesouhlasil prezident Petro Porošenko. Již dříve ji označil za nezodpovědnou.

V zemi fakticky panuje dvojvládí, když rezignaci dosavadního premiéra Arsenije Jaceňuka parlament neprojednal a vláda už jmenovala Volodymyra Hrojsmana jeho nástupcem.

Hlavní události na Ukrajině od vypuknutí krize loni na podzim
2013
21. listopadu Ukrajinská vláda zastavila přípravy podpisu asociační dohody s EU. Předseda tehdejší vlády Mykola Azarov zároveň vyzval k rozšíření hospodářské spolupráce s Ruskem.
22. listopadu V Kyjevě vypukly protivládní demonstrace, které se rozšířily i do dalších měst a postupně si vyžádaly desítky obětí na životech.
29. listopadu Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč na summitu Východního partnerství ve Vilniusu nepodepsal asociační dohodu s EU.
2014
21. února Prezident Janukovyč a opoziční předáci Arsenij Jaceňuk, Vitalij Kličko a Oleh Ťahnybok podepsali dohodu o ukončení krize.
22. února Poslanci sesadili prezidenta Janukovyče a na 25. května vyhlásili prezidentské volby. Janukovyč uprchl, jeho úřad dočasně převzal předseda parlamentu Oleksandr Turčynov.
26. února Vůdci ukrajinského protivládního hnutí navrhli na post premiéra opozičního politika Arsenije Jaceňuka.
27. února Parlament schválil koaliční vládu, na níž se dohodli zástupci opozičních sil pod vedením Jaceňuka.
17. března EU, USA a další země schválily sankce vůči představitelům Ruska a Krymu. Později byly sankce rozšířeny
21. března Rusko formálně završilo připojení Krymu k Rusku, které obyvatelé Krymu 16. března schválili v referendu
Premiér Jaceňuk podepsal s lídry unie na summitu v Bruselu politickou část asociační dohody EU s Ukrajinou
6. dubna Na východě Ukrajiny vypukly boje mezi proruskými radikály a oficiálními ukrajinskými silami
25. května Prezidentské volby vyhrál už v prvním kole podnikatel Petro Porošenko s 54,7 procenta hlasů; do úřadu nastoupil 7. června
20. června Ukrajinský prezident nařídil jednostranné zastavení palby v rámci mírového plánu, který předpokládá odzbrojení povstalců a jejich svobodný odchod z Ukrajiny.
23. června V Doněcku se konalo první přímé jednání mezi vzbouřenci a zástupci vlády; vyústilo v závazek oboustranného zastavení palby.
27. června Představitelé EU na summitu v Bruselu podepsali ekonomickou část asociační dohody s Ukrajinou.
30. června Na Ukrajině ve 21:00 SELČ oficiálně skončilo příměří; den nato ukrajinské vládní jednotky obnovily operace proti proruským povstalcům. Putin obvinil Porošenka z veškeré odpovědnosti za pokračování bojů.
3. července Novým ukrajinským ministrem obrany se stal dosavadní šéf prezidentovy ochranky Valerij Heletej
5. července Ukrajinské síly vnikly do bašty povstalců na východě Ukrajiny Slavjansku. Separatisté město opustili a prezident Porošenko dal armádě rozkaz vztyčit nad radnicí ukrajinskou vlajku.
17. července Na východě Ukrajiny se v oblasti kontrolované separatisty zřítil malajsijský Boeing 777 s 298 lidmi na palubě, nikdo nepřežil; letoun byl zřejmě sestřelen protiletadlovou raketou; většina z obětí byli Nizozemci
24. července Ukrajinská vláda odstoupila poté, co vládní koalici opustily strany UDAR a Svoboda i skupina nezařazených poslanců.