Ukrajinští záchranáři už na místě pádu malajsijského letadla našli 186 těl

Trosky zříceného Boeingu 777 společnosti Malaysia Airlines ve východní Ukrajině

Trosky zříceného Boeingu 777 společnosti Malaysia Airlines ve východní Ukrajině Zdroj: CTK/AP

místo dopadu malajsijského letadla na Ukrajině
místo dopadu malajsijského letadla na Ukrajině
místo dopadu malajsijského letadla na Ukrajině
místo dopadu malajsijského letadla na Ukrajině
místo dopadu malajsijského letadla na Ukrajině
7
Fotogalerie
Záchranáři vyslaní Kyjevem už v lokalitě na východě Ukrajiny, kde se ve čtvrtek zřítil boeing malajsijských aerolinek, prohledali 18 kilometrů čtverečních z celkových pětadvaceti a našli tam 186 těl. Ukrajinská vláda zároveň obvinila proruské radikály z ničení důkazů v oblasti pádu letadla, při němž zahynulo všech 298 pasažérů.

„Do sedmi hodin ráno 19. července jsme našli 186 těl. Rozloha oblasti, kterou je potřeba prozkoumat, je 25 kilometrů čtverečních,“ citovala agentura Reuters mluvčího záchranářů Andreje Lysenka.

Podle něj proruští povstalci, kteří oblast ovládají, umožnili pracovníkům ukrajinského ministerstva pro mimořádné situace přístup do místa katastrofy, ale nedovolili jim nic odnášet. „Bojovníci berou pryč vše, co bylo nalezeno,“ dodal Lysenko. Ukrajinská strana nemá k dispozici ani černé skříňky havarovaného letounu a podle Lysenka o nich nejsou žádné informace.

Povstalci prý odvezli 38 těl

Kyjev zároveň obvinil separatisty, že se snaží zničit důkazy z místa katastrofy. „Vláda Ukrajiny oficiálně prohlašuje, že se teroristé s pomocí Ruska snaží zničit důkazy o mezinárodním zločinu,“ uvedla vláda prohlášení. Podle Kyjeva povstalci odvezli 38 těl do márnice v Doněcku a specialisté s údajně silným ruským přízvukem vyhrožovali, že pitvu provedou oni.

Původně šéf ukrajinské tajné služby SBU Valentyn Nalyvajčenko hovořil o vzniku 20kilometrové bezpečné zóny v místě zřícení boeingu, ale proruští radikálové to později popřeli. „Jde o oblast blízko fronty, jsou tam vojenské operace,“ uvedl vysoce postavený představitel samozvané Doněcké lidové republiky Sergej Kavtaradze.

Pozorovatele OBSE a proruský radikál u trosek malajsijského letadlo na východě UkrajinyPozorovatele OBSE a proruský radikál u trosek malajsijského letadlo na východě Ukrajiny | CTK/APProruský obrojenec dohlíží na skupinu vyšetřovatelů OBSE u trosek letadla (zdroj: ČTK/AP).

Právě díky zřízení bezpečného území v lokalitě katastrofy mělo být možné identifikovat oběti a předat jejich těla rodinám. Zajistit oblast, kam se letadlo zřítilo, je ale nutné i kvůli vyšetření, kdo je za smrt téměř 300 lidí zodpovědný.

Pozorovatelé a vyšetřovatelé OBSE si už v pátek stěžovali, že neměli na místo neštěstí takový přístup, jaký čekali. A situace se příliš nezlepšila ani v sobotu, kdy místo pádu letadla znovu navštívila třicítka pozorovatelů, ale opět se jim nepodařilo vyjednat s povstalci volný přístup k troskám. Hlídky povstalců jim dál zakazovaly přístup k troskám. Pozorovatelé prý musejí vyčkat na vyšetřování vedené separatisty.

Na nedostatečné zajištění oblasti katastrofy na tiskové konferenci v Kuala Lumpuru podle agentury ČTK upozornil i tamní ministr dopravy. „Existují náznaky, že zásadní důkazy nezůstaly na místě,“ řekl ministr Liow Tiong Lai. Neumožnit přístup k místu neštěstí je vzhledem k obětem a jejich rodinám nehumánní, řekl. Myslí si také, že letadlo bylo sestřeleno.

Letadlo zřejmě sestřelili proruští povstalci
Malajsijský letoun s 298 lidmi na palubě se ve čtvrtek zřejmě po zásahu raketou zřítil nedaleko ruských hranic do východoukrajinské oblasti, kterou kontrolují proruští separatisté. Podle pátečního prohlášení amerického prezidenta Baracka Obamy byla raketa země-vzduch odpálena z regionu ovládaném povstalci. Neštěstí nikdo nepřežil.
Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines na trase Amsterodam-Kuala Lumpur letěl ve výšce 10 tisíc metrů. Zřítil se ve čtvrtek v 15:25 SELČ. Na místě neštěstí poblíž města Šachtar byly kolem doutnajících trosek v poli u vesnice Grabovo rozesety desítky těl.
Na palubě stroje bylo 189 Nizozemců, 44 Malajsijců (včetně posádky), 27 Australanů, 12 Indonésanů, devět Britů, čtyři Němci, čtyři Belgičané, tři Filipínci, Kanaďan a Novozélanďan. Čtyři cestující stále ještě nebyli identifikováni. Celkem zahynulo 298 lidí.