UNESCO těsně odmítlo přijmout Kosovo, proti bylo i Rusko a Slovensko

kosovský premiér Isa Mustafa

kosovský premiér Isa Mustafa Zdroj: ctk

Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) na zasedání členských států v Paříži nepřijala do svých řad Kosovo. Hlasování bylo velmi těsné a pro členství této balkánské země se nakonec nevyslovily potřebné dvě třetiny přítomných. Proti bylo například Rusko a Srbsko, které neuznávají nezávislost Kosova. Vstup do UNESCO by pro Kosovo byl důležitým krokem k mezinárodnímu uznání jeho státnosti. Srbsko výsledek hlasování uvítalo a označilo ho za "diplomatické vítězství".

Kvůli rozhodování o členství Kosova vládla na zasedání členských zemí UNESCO velmi vzrušená atmosféra. Srbsko plénu předložilo rezoluci, která by hlasování o členství Kosova odsunula až do roku 2017, tato rezoluce ale nakonec neprošla.

Hlasování však nakonec dopadlo podle představ Bělehradu, i když ohledně výsledků panovala po určitou dobu nejistota. Pro členství Kosova hlasovalo 92 států, proti jich bylo 50, několik desítek zemí se hlasování zdrželo.

Několik zahraničních médií proto vyslalo do světa zprávu, že Kosovo členství získalo. Nakonec ale musely informaci o úspěchu Kosova odvolat, protože podle pravidel lze žádost o členství považovat za úspěšnou tehdy, když se pro ni vysloví dvě třetiny hlasujících. V tomto případě by to muselo být 95 států ze 142.

„Drtivá většina zemí světa hlasovala pro Kosovo,“ napsal na Facebooku kosovský ministr zahraničí Hashim Thaçi. „Bohužel, o pouhé tři hlasy jsme nezískali potřebnou absolutní většinu,“ dodal.

Nezávislost své někdejší provincie rozhodně neuznává Srbsko, jehož odmítavé stanovisko sdílí mimo jiné Rusko, Čína a pět členů EU, mezi nimiž je i Slovensko

Kosovo je členem Světové banky (SB), Mezinárodního měnového fondu (MMF) i Olympijského výboru, do dalších mezinárodních organizací se mu ale kvůli odporu Srbska nedaří dostat. Šéf kosovské diplomacie nicméně uvedl, že jeho země to nevzdá a bude o členství v organizacích včetně UNESCO nadále žádat.

Srbský prezident Tomislav Nikolić výsledek hlasování uvítal. „Je to spravedlivé a morální vítězství v téměř nemožných podmínkách,“ uvedl Nikolić. Pochvalně se vyjádřila i srbská pravoslavná církev, která zároveň vyzvala k dialogu o zachování srbského kulturního a náboženského dědictví v Kosovu.

Kosovo od vyhlášení nezávislosti 17. února 2008 uznalo už více než 100 států, včetně většiny členů Evropské unie, Česko nevyjímaje. Nezávislost své někdejší provincie ale rozhodně neuznává Srbsko, jehož odmítavé stanovisko sdílí mimo jiné Rusko, Čína a pět členů EU, mezi nimiž je i Slovensko.