Unijní politici si kupují čas na záchranu eura

ilustrační foto

ilustrační foto

Evropští lídři se po vánočních svátcích vrátili do práce s cílem zajistit čerstvým vládám Španělska a Itálie dostatek času na zavedení reforem a zkrocení jejich dluhů. Evropští politici chtějí na prahu nového roku dluhové krize zabránit fragmentaci Evropské měnové unie.

V prvním čtvrtletí nového roku musí sedmnáct zemí eura refinancovat dluh 157 miliard eur, vyplývá z dat zkompilovaných švýcarskou bankou UBS. Na konci prvního čtvrtletí má být hotov dokument navrhující změny, které povedou k přísnější fiskální disciplíně a trestům za její nedodržování. Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy mají příští týden v Berlíně jednat o detailech.

„Cesta k překonání současné krize vede přes zhoršení současné situace, ale Evropa z ní nakonec vyjde silnější než před krizí,“ uvedla Merkelová v novoročním projevu s tím, že její vláda udělá všechno, aby euro dostala ze šikmé plochy. V období desátého výročí od zavedení eura má společná měna za sebou dva roky propadu vůči dolaru a pád na rekordní minimum vůči jenu.

Klíč k přežití eura však leží v Itálii, třetí největší ekonomice eurozóny. Řím musí v prvním čtvrtletí refinancovat obligace za 53 miliard eur, tedy téměř třetinu z refinancované částky v celé eurozóně. Výnosy desetiletých italských vládních dluhopisů zakončily rok blízko sedmiprocentní hranice, která přinutila Řecko, Irsko a Portugalsko požádat o mezinárodní pomoc. Výnos stejných španělských dluhopisů se pohybuje v okolí pěti procent.

Poslední trhlina se objevila minulý týden, když nová španělská vláda uvedla, že loňský schodek hospodaření dosáhne osmi procent HDP, o dvě procenta více, než odhadovala předchozí vláda, a více než 6,9 procenta, která očekávali analytici.