Úplatky? V Česku krabice na víno, v cizině přepravka na maso

Ivo Sanader čelí obvinění z úplatku již popáté.

Ivo Sanader čelí obvinění z úplatku již popáté. Zdroj: CTK

Již pátému obvinění z korupce čelí od víkendu bývalý chorvatský ministerský předseda Ivo Sanader. Vypovídal proti němu poslanec, který mu měl v přepravce na maso předat milionový výnos z podvodného obchodu. Za vládu měl Sanader souhlasit s koupí předražené budovy, napsal chorvatský Večernji list.

Spolu s premiérem jsou obviněni i bývalý ministr regionálního rozvoje Petar Čobanković, řezník a poslanec parlamentu v jedné osobě Stjepan Fiolić a také další fyzické a právnické osoby.

Obžaloba tvrdí, že vláda premiéra Sanadera zaplatila za dům v Záhřebu cenu několikanásobně vyšší než odhad. Nadsazení odhadu provedla jedna z obžalovaných firem, ministerstvo zaplatilo za dům firmě poslance a řezníka Fioliče.

Bývalý premiér Sanader byl obviněn na základě výpovědí ostatních aktérů, které policie vyslýchala v uplynulých měsících. Fiolić uvedl, že Sanaderovi podíl z transakce 17 milionů kun (asi 56 milionů korun) přinesl domů v kartonové přepravce na maso s logem vlastního řeznictví. Sanader se prý zlobil, že obnos nedonesl v eurech.

Sanader ze strany Chorvatské demokratické společenství byl premiérem v letech 2003 až 2009, poté odstoupil a ze strany byl posléze vyloučen. V roce 2010, kdy již byl vyšetřován z korupce, ze země odjel. Chorvatsko na něj vydalo mezinárodní zatykač, na základě kterého byl dopaden rakouskou policií a nakonec loni vydán do vlasti. Koncem loňského roku byl propuštěn po zaplacení kauce v přepočtu asi 46 milionů korun kauce.

Expremiér v minulosti opakovaně jakoukoli vinu odmítl, stejně tak i v případě posledního obvinění. Sanader je nejvyšším chorvatským politikem, který se od získání nezávislosti na Jugoslávii v roce 1991 musí před soudy zodpovídat z údajné korupce a zneužití pravomocí.

Ve zprávě o pokroku Chorvatska z roku 2011 Evropský parlament konstatoval, že „korupce je v Chorvatsku zřejmě značně rozšířená a zůstává závažným obecným problémem.“ Podle žebříčku korupce společnosti Transparency International je Chorvatsko v míře korupce na 66. příčce. Nejlépe si v boji s korupcí vedl Nový Zéland, Česká republika je na 57. místě a nejhorší korupční prostředí bují v Somálsku a Severní Koreji.