Uprchlíci prý ohrožují kvóty EU tím, že se odmítají registrovat

Ilustrační foto migrantů

Ilustrační foto migrantů Zdroj: ctk/ap

Systém přerozdělování uprchlíků podle kvót v zemích Evropské unie, který se snaží prosadit Evropská komise, naráží na neochotu běženců spolupracovat. Migranti totiž odmítají se nechat zaregistrovat v první přijímací zemi, upozornil dnes lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn. Přistěhovalci tak činí z obav, že v první zemi uvíznou, případně že budou umístěni jinam, než kam sami si přejí dostat.

Asselborn dnes společně s evropským komisařem pro migraci Dimitrisem Avramopulosem navštívil budované přijímací a registrační středisko na řeckém ostrově Lesbos, které čelí největšímu přílivu uprchlíků.

Přerozdělovací systém, který chce EU zavést, aby ulevila Řecku a Itálii a umístila 160 tisíc zejména syrských, iráckých a eritrejských uprchlíků i v dalších zemí unie, je v ohrožení kvůli tomu, že „mnozí z nich odmítají zažádat o status uprchlíka v Řecku,“ řekl Asselborn.

Řecká past

Přitom právě podávání těchto žádostí je nezbytnou podmínkou pro to, aby mohli být do systému přerozdělování zahrnuti. Při nedodržení tohoto pravidla „se celý systém postavený v Bruselu zhroutí,“ varoval lucemburský ministr. Asselborn zároveň dodal, že uprchlíci se obávají, že uvíznou v řecké „pasti“. Zástupce předsedající země EU také řekl, že komise spoléhá na úspěch své koncepce, aby přesvědčila státy unie, aby mechanismus přijaly natrvalo.

Řecký ministr pro migraci Janis Muzalas vyzval k tomu, aby se systém kvót co nejdříve naplno rozjel. Ze 160 tisíc přerozdělovaných uprchlíků jich má podle něj jen 70 tisíc pocházet z Řecka. Přitom do této hraniční země EU přibylo jen od ledna letošního roku 470 tisíc běženců, kteří by měli být podle Muzalase rozvezeni do zbytku unie.

Váznoucí přerozdělování může podle něho uprchlíky jen pobízet k tomu, aby vzali osud do svých rukou a pokračovali ve své anabázi do centra Evropy sami.