Uprchlíky vrácené z Maďarska nebereme, vzkázalo Srbsko

Maďarští policisté na hranici se Srbskem

Maďarští policisté na hranici se Srbskem Zdroj: ctk/AP

Srbsko je prý rozhodnuto nepřijmout uprchlíky, které mu bude chtít vracet Maďarsko. Bělehrad je tomu připraven zabránit, i kdyby měl na hranicích rozmístit armádu. Agentuře Tanjug to v pondělí večer řekl státní tajemník na ministerstvu práce Nenad Ivanišević. Maďarská policie dnes podle agentury Reuters informovala, že během pondělí zadržela rekordní počet 9380 uprchlíků, kteří přešli hranice ze Srbska. Sdělila rovněž, že ráno zatkla první narušitele po uzavření hranic.

V Maďarsku o půlnoci na dnešek začala platit mimořádná opatření, která zpřísňují postup vůči migrantům nelegálně přicházejícím do země. Zahrnují mimo jiné zavedení trestněprávní odpovědnosti za překonávání nebo ničení čerstvě postaveného plotu na hranicích se Srbskem, odkud běženci do Maďarska přicházejí. Zpřísňují také tresty za pašování lidí.

Maďarská policie informovala, že dnes ráno zadržela prvních 16 migrantů, kteří ilegálně přešli hranice po vstupu zpřísňujících opatření v platnost. Jde o devět Syřanů a sedm Afghánců. Jsou prý podezřelí, že zvedli žiletkový plot, aby se dostali do Maďarska. To je podle nových zákonných úprav trestný čin a pachatelům hrozí i vězení.

Ať je vrátí do Řecka, tvrdí Srbsko

Na srbské straně hranice, kterou Maďarsko zavřelo, podle agentury Reuters strávily noc stovky běženců. Budapešť varuje, že většinu žadatelů o azyl čeká odmítnutí a vypovězení zpět do Srbska.

„Pokud si je přejí vrátit, musí je vrátit do Řecka. To je první země jejich vstupu do Evropské unie. Nepřijmeme je i za cenu toho, že Srbsko na hranici postaví armádu,“ citoval Tanjug Ivaniševiče.

Uvedl, že Srbsko bude akceptovat jen osoby, které budou poslány zpět na základě readmisní dohody. Ta se však podle něj na většinu uprchlíků nevztahuje, protože srbsko-maďarskou hranici překročili nezákonně. Jak dodal, readmisní dohoda předpokládá potvrzení země původu a státní občanství migranta.

„Srbsko nepřijme žádné rozhodnutí, jímž by změnilo vztahy s kterýmkoli státem, ale bude se umět postarat o své občany a o své zájmy. A co to znamená, uvidíme v několika nadcházejících dnech,“ konstatoval státní tajemník.

Navrátilce nebereme, vzkazuje Srbsko

Toto stanovisko Bělehradu podle televize B92 následně potvrdil i ministr práce Aleksandar Vulin. Řekl, že migranti, kteří přejdou do Maďarska a budou tam evidováni a následně násilím vraceni do Srbska, nebudou přijati.

„My nikoho nebudeme násilím držet na našem území, ale stejně tak nedovolíme žádné zemi, aby násilím a bez odpovídající zákonné procedury a readmise kohokoli vrátila na naše území,“ zdůraznil ministr.

Krizová situace na hranicích

Po informaci, že Bělehrad je připraven zabránit nechtěnému vracení uprchlíků případně i s pomocí armády, může na srbsko-maďarské hranici vzniknout nebezpečná situace. Očekává se totiž, že maďarská vláda dnes vyhlásí krizový stav, který jí mimo jiné umožní vyslat armádu na pomoc policii při ochraně státní hranice před migranty. Parlament by pak měl tento krok schválit příští týden.

Návrh na vyhlášení krizového stavu předložený minulý týden ministrem vnitra počítá i s tím, že soudy budou přednostně řešit případy týkající se osob, které nelegálně vstoupí na maďarské území, a policie bude zmocněna provádět domovní prohlídky bez soudního povolení, pokud bude mít podezření, že se v objektu nacházejí běženci.