USA a EU rozšiřují sankce vůči Rusku. Slabé, zareagovaly ruské trhy

Barack Obama

Barack Obama Zdroj: CTK

Spojené státy uvalily nové sankce proti sedmi Rusům a 17 ruským společnostem. Washington tak reaguje na vývoj ukrajinské krize. Sankce o 15 jmen rozšířila také Evropská unie. Ruské finanční trhy ale reagovaly růstem - rozsah sankcí je totiž menší, než se očekávalo.

Washington podle amerického prezidenta Baracka Obamy zablokuje vývoz amerických vyspělých technologií do Ruska, které je chtělo využít v modernizačních projektech své armády. Sankce se rovněž mají vztahovat na obchodní společnosti ovládané osobami z bezprostředního okolí prezidenta Vladimira Putina.

Podle Obamy Spojené státy se svými spojenci zvažují i další kolo sankcí, které by měly být zaměřeny na celá ekonomická odvětví, pravděpodobně na bankovnictví a obranu. Podobně podle amerických činitelů uvažuje také Evropská unie.

Unie rozšíří sankční seznam o 15 jmen

Evropská unie se k rozšíření sankcí rozhodla, protože podle Bruselu Moskva nepřispěla k uklidnění ukrajinské krize tak, jak se ministři zahraničí USA, EU, Ukrajiny a Ruska v polovině dubna dohodli v Ženevě. Na seznamu je již 33 Ukrajinců a Rusů, kteří se podle EU podíleli na ruské anexi Krymu.

„Dnes jsme se dohodli na rozšíření seznamu osob, na něž se bude vztahovat zákaz vstupu do EU a jimž budou zmrazeny majetky nebo aktiva v EU. Mluvíme zhruba o 15 osobách z Ukrajiny a z Ruska,“ prohlásil český velvyslanec u EU Martin Povejšil.

Reakce na sankce? Ruské finanční trhy rostly

Ruské finanční trhy po dnešním oznámení nových amerických sankcí proti ruským činitelům a firmám posílily, a smazaly tak počáteční ztráty. Rozsah sankcí za ruské kroky vůči Ukrajině totiž nebyl tak široký, jak se trhy obávaly. Ruské akcie a kurz rublu zpevnily, zatímco náklady na pojištění ruských dluhopisů před nesplácením klesly.

Trhu se ulevilo, když zjistil, že na rozšířeném americkém seznamu není žádná velká banka ani těžařská společnost. „Není tam Gazprombank ani VEB (banka) - trh oživuje, protože jej seznam nechal chladným a protože očekával něco mnohem horšího,“ řekl analytik Timothy Ash z britské banky Standard Bank.

Mírně posílil i kurz rublu, jemuž pomohly vysoké ceny ropy na světových trzích a pravidelný nárůst poptávky po ruské měně kvůli platbám na konci měsíce. Jeho kurz tak ke konci dne vzrostl k dolaru i k euru asi o 0,3 procenta.

Rusko kvůli krizi přišlo o kapitál ve výši 64 miliard dolarů

Američtí činitelé ale poukazují na to, že sankce a hrozby dalších opatření již mají vliv na ruskou ekonomiku. Podle údajů ruské centrální banky v prvním čtvrtletí ze země odtekl kapitál v objemu asi 64 miliard dolarů (1,3 bilionu Kč), což již přesáhlo odliv kapitálu za celý loňský rok. Světová banka (SB) odhaduje, že letos z Ruska odteče rekordních 150 miliard dolarů.

Pro investory ale mohou být sázky na ruský a ukrajinský trh nyní velmi výhodné, protože možné výnosy jsou tam vyšší než rizika. Agentuře Reuters to dnes řekl šéf investiční skupiny Templeton Emerging Markets Group Mark Mobius. Ceny na obou trzích klesly letos natolik, že aktiva na nich jsou podle něj mimořádně atraktivní.

Západ zorganizoval cvičení NATO

Západ v reakci na vývoj na Ukrajině pokračuje i ve vojenských aktivitách. Washington ve snaze uklidnit východní členy NATO v sobotu nasadil v Litvě 150 vojáků. Celkem jich dorazilo do Pobaltí a Polska kolem šesti stovek. Podle ruských médií stahuje k hranici s Ukrajinou vojáky a arzenál Rumunsko za účelem společného cvičení s USA.

Plyn půjde ze Slovenska i na východ
Kyjev se s Bratislavou dohodl na reverzním toku plynu, memorandum by mělo být podepsáno dnes. Přes Slovensko by tak mělo na Ukrajinu proudit omezené množství suroviny plynovodem, který spojuje Vojany s Užhorodem. Kyjev by tak ročně mohl získat deset miliard metrů krychlových suroviny, asi pětinu své spotřeby. Slovenský přepravce Eustream prověří technické možnosti přepravy. Jednání dosud brzdily rozdílné pohledy obou stran a obavy z porušení smluv s Gazpromem. Kyjev prosazoval řešení, které by mu umožnilo dodávky až 30 miliard metrů krychlových.

Ukrajinská krize: vyhlášení další „lidové republiky“ a únos mise OBSE

Situace na Ukrajině je i nadále velmi napjatá. Proruští separatisté v neděli večer během demonstrace ve východoukrajinském Luhansku vyhlásili po vzoru sousední Doněcké oblasti „lidovou republiku“. Ve městě Koťantynivka dnes neznámí ozbrojenci ovládli policejní služebnu a v nedalekém Kramatorsku odstřelovali letiště z granátometů a samopalů.

Proruští aktivisté navíc od pátku zadržují členy mise OBSE, označují je za špiony. Ve skupině vojenských pozorovatelů je i příslušník české armády. Jednoho ze zadržených už separatisté propustili.