USA a Rusko našly společnou řeč: Asad se musí vzdát chemických zbraní

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin Zdroj: ctk/ap

Rusko by se pokusilo přesvědčit Sýrii, aby podřídila své chemické zbraně mezinárodní kontrole, pokud by to odvrátilo plány USA na vojenský úder. V Moskvě to dnes prohlásil ministr zahraničí Sergej Lavrov. Ministr ale zatím neví, zda Damašek bude s takovým návrhem souhlasit. Lavrovův syrský partner Valíd Mualim, který je na návštěvě v Moskvě, ruský návrh přivítal, dalšího komentáře se ale zdržel.

„Není nám známo, zda by s tím Sýrie souhlasila, ale pokud by mezinárodní kontrola chemických zbraní této země odvrátila vojenské údery, pak na tom s Damaškem okamžitě začneme pracovat,“ uvedl ruský ministr.

Mualim v reakci na Lavrovův návrh prohlásil, že Damašek iniciativu Moskvy vítá. „Ministr Lavrov předložil návrh ohledně chemických zbraní. V této souvislosti prohlašuji, že Sýrie ruskou iniciativu vítá jako projev zájmu ruského vedení o život našich obyvatel a bezpečnost naší země,“ řekl syrský ministr novinářům.

Diplomaticky formulovaná reakce Mualima neobsahovala výslovný souhlas s ruským plánem. Návrh, který Lavrov předložil během dnešního jednání se syrským ministrem v Moskvě, Mualim prý „pozorně vyslechl“. Syrská strana je podle něj přesvědčena o moudrosti ruského vedení, které se snaží odvrátit americkou agresi proti syrskému národu.

Pan Ki-mun chce chemické zbraně zničit

S iniciativou, jejímž cílem je odblokovat jednání „ostudně paralyzované“ Rady bezpečnosti OSN o Sýrii, dnes přišel šéf světové organizace Pan Ki-mun. Nabídl se, že požádá Radu, aby vyzvala Sýrii k přemístění svých skladů chemických zbraní do míst uvnitř země, kde by byly bezpečně uskladněny a zničeny. Požádá rovněž Radu bezpečnosti, aby požadovala na Damašku podpis konvence o zákazu chemických zbraní.

Výzvy k mezinárodní kontrole syrského chemického arzenálu dnes podpořil i britský ministerský předseda David Cameron. „Pokud Sýrie předá své chemické zbraně pod mezinárodní kontrolu, bude to velký krok kupředu,“ řekl Cameron poslancům britského parlamentu. Je ale podle něj třeba zajistit, aby jednání o tomto návrhu nezneužil Damašek k úhybným manévrům. „Musíme zajistit, aby nešlo o úhybnou taktiku s cílem odvést pozornost k jiným problémům, než jsou na stole,“ řekl britský premiér.

Kerry žáda odevzdání chemických zbraní "do posledního kusu"

Americký ministr obrany John Kerry dnes vyzval syrského vládce Bašára Asada, aby se vzdal všech chemických zbraní „do posledního kusu“, chce-li se vyvarovat útoku. Prezident Bašár Asad by podle Kerryho mohl odvrátit zásah v Sýrii, pokud by do týdne odevzdal všechny chemické zbraně mezinárodnímu společenství. Šéf americké diplomacie ale zároveň vyslovil pochyby o tom, že by se něco takového mohlo stát.

K likvidaci chemického arzenálu dnes Sýrii vyzval i Lavrov. „Vyzýváme syrské vedení nejen k tomu, aby sklady svých chemických zbraní dalo pod mezinárodní kontrolu, ale i k následnému zničení chemického arzenálu. Sýrie by se měla plnohodnotně připojit ke smlouvě o zákazu chemických zbraní,“ uvedl v prohlášení Lavrov.

Petr Robejšek: Sýrie a smysl globálního vládnutí